petak, 15. decembar 2017.

U Obrenovcu izložba „Jedna malo drugačija kuća”

U Galeriji Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac” u ponedeljak, 18. decembra, u 19 časova biće otvorena izložba „Jedna malo drugačija kuća. Arheološka istraživanja u Stublinama 2017”, koja se realizuje saradnjom Gradske opštine Obrenovac i Muzeja grada Beograda. Autori izložbe su Dragana Stojić, Ana Živić, Jovana Tripković, Saša Živanović i Miloš Spasić. 

Na izložbi će biti prikazan odabir oko sto najinteresantnijih nalaza sa arheološkog istraživanja u Stublinama koje je Muzej grada Beograda sproveo 2017. godine. Tokom iskopavanja pronađeno je više od 50.000 fragmentovanih i celih predmeta od pečene gline, kosti, kamena i roga.  

Ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja u Stublinama bila je usmerena na iskopavanje jedne nadzemne kuće u istočnom delu naselja. Za razliku od 95 odsto objekata identifikovanih na snimku geomagnetne prospekcije, koji imaju ujednačenu orijentaciju u pravcu sever–jug, ova kuća bila je orijentisana potpuno drugačije, u pravcu istok–zapad. 

Iskopavanja ove kuće preduzeta su u cilju odgonetanja namene, izgleda, načina i vremena gradnje objekata koji odstupaju od uobičajenog kanona u orijentaciji. Istraženi su slojevi koji se nalaze neposredno iznad ruševine vinčanske kuće, tako da će tek narednih godina biti poznati svi detalji vezani za ovaj objekat. Međutim, zahvaljujući iskopavanjima 2017. godine, već su poznati brojni detalji. Predmeti koji su pronađeni u nivelacionom sloju govore o ritualizaciji čina napuštanja stare kuće i gašenja života u njoj, ali i o nameri da se činom simboličkog polaganja predmeta iskaže kontinuitet sa prethodnim domom. Veliki broj antropomorfnih figurina i drugih predmeta posebne namene govori o takvoj želji stanovnika mlađeg objekta.    

Izložba se može pogledati do 25. decembra.