ponedeljak, 18. decembar 2017.

Sandra Pantelić: Prioritet poboljšanje položaja žena i društvo bez diskriminacije

Protekle godine pokrenuli smo mnogo stvari sa ciljem da se unapredi položaj žena kako u našoj lokalnoj zajednici tako i u društvu u celini. Zadatak koji smo sebi zadali nije lak, obavezujući je, ali je istovremeno i inspirativan i podsticajan. Obaveza nam je da se borimo jedni za druge, a podsticaj da svi zajedno stvorimo društvo kojim možemo da se ponosimo, rekla je Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave, na današnjem predstavljanju godišnjeg izveštaja Grada Beograda.

Ona je istakla da rodna ravnopravnost u ranijim aktima Grada Beograda nije bila prioritet iako je u Gradskoj upravi zaposleno 60 odsto žena, dok je na rukovodećim mestima blizu 50 odsto, što znači da ova gradska vlast ima poverenje u žene.

– Rodna ravnopravnost i učešće žena u javnom životu mera je demokratizacije svakog društva, njegovog razvoja i stabilnosti i pretpostavka bržeg uključivanja u evropske integracije. Za prethodne četiri godine urađeno je mnogo po pitanju rodne ravnopravnosti u gradu Beogradu. Savet za rodnu ravnopravnost osnovan je 3. novembra 2015. godine, kao ključni mehanizam za sprovođenje politika koje će obezbediti puno učešće svih građanki Beograda u sve njegove glavne tokove. Cilj obrazovanja Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda je upravo da radimo na prevazilaženju predrasuda, kao i na unapređenju aktivne politike jednakih mogućnosti rodne ravnopravnosti i humanijeg odnosa među polovima. Sve što smo uradili je usmereno na unapređenje položaja svih žena u Beogradu u ključnim oblastima života – radu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, umetnosti, sportu i sve drugo gde žene imaju veliki uticaj ili postižu zapažene uspehe i rezultate – istakla je Sandra Pantelić.

Prema njenim rečima, Grad Beograd je pokrenuo inicijativu da u direktnoj komunikaciji sa ženama preduzetnicama čuje koji su konkretni problemi sa kojima se susreću i da se sistemski radi na njihovom rešavanju. Po prvi put u 2016. godini finansirano je žensko preduzetništvo, pa je 11 privrednih subjekata, čiji su osnivači žene, dobilo pet miliona dinara. Pored toga, u 2016. godini organizovan je Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva, koji je za cilj imao promovisanje njihovih proizvoda i usluga, kao i motivaciju svih potencijalnih preduzetnica da se ohrabre i započnu vlastito poslovanje. Sajam je okupio 48 žena preduzetnica iz različitih oblasti privređivanja. Ove godine je usvojena Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti čime se grad Beograd svrstava u red evropskih gradova koji su ovaj dokument usvojili.

– Takođe, Gradska uprava je kao članica Beogradske mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama 9. decembra 2016. godine potpisala Memorandum o saradnji sa više institucija i organizacija koje svojim delovanjem mogu doprineti jednakom ostvarivanju ljudskih prava svih građanki i građana Beograda. Na ovaj način smo napravili korak napred u negovanju razumevanja i tolerancije i otklanjanju predrasuda i stereotipa i dali dobar primer ostalim gradovima da nastoje da poboljšaju položaj LGBT osoba – kazala je Pantelićeva i zahvalila svim zaposlenima u Gradskoj upravi što su verovali u reforme koje su uspešno sprovedene, kao i gradonačelniku Beograda na svoj podršci koju je dao.

Načelnica Gradske uprave istakla je da su pred svima nama novi izazovi i novi zadaci. Neki će biti vrlo konkretni i brzo rešivi, a neki će imati dugoročan cilj i realizaciju. 

– Naša misija je ujedinjenost oko boljeg statusa žena, njihovog boljeg materijalnog, ekonomskog, socijalnog i političkog položaja u našoj državi. U toj misiji ne postoje male stvari, jer je svaki korak važan. Diskriminacija je najnegativnija pojava u društvu, koja ga čini razjedinjenim i rasparčanim. Ako stremimo složnoj zajednici, svako od nas u svom okruženju treba da se bori protiv diskriminacije – rekla je Sandra Pantelić i poželela svima sreću u Novoj godini i pozvala građane da pomažu jedni drugima, jer iza svakog od nas samo dobra dela ostaju.