ponedeljak, 18. decembar 2017.

Nikola Nikodijević: Beograd je opet svet

Rezultate koje je postigla Skupština grada nije imala nijedna gradska skupština u poslednjih 30 godina, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević predstavljajući rezultate rada u poslednje četiri godine.

On je, obraćajući se prisutnima u zgradi Beogradske zadruge, istakao da su za protekle četiri godine održane 43 sednice Skupštine Grada Beograda, usvojeno ukupno 4.886 različitih akata, što govori o velikom angažovanju odbornika i njihovom doprinosu radu Skupštine grada.

– U martu prošle godine konačno je, nakon 14 godina, usvojen novi generalni Urbanistički plan grada Beograda, kao osnovni strateški dokument planskog razvoja grada. On je, između ostalog, predvideo buduće pravce razvoja grada, kao što je nova i Luka na Dunavu, širenje kapaciteta Aerodroma „Nikola Tesla”, Makiško polje, Ada Huja, Blok 18, Treći Beograd na levoj obali Dunava. Od početka rada ovog saziva Skupštine usvojena su 152 plana detaljne regulacije i pokrenute inicijative za izradu još 211 planova detaljne regulacije i možemo da kažemo da smo prvi koji ćemo uspeti da planovima pokrijemo 90 odsto teritorije Beograda – istakao je Nikodijević, dodajući da su planska dokumenta osnov za dalji razvoj, investicije, zapošljavanje.

On je dodao da je glavni cilj rada Skupštine grada bio da Beograd bude održiv i razvojan grad koji ćemo ostaviti budućim generacijama.

– Svi naši dokumenti usklađeni su sa svetskim standardima, a Beograd je jedini grad u Jugoistočnoj Evropi koji je usvojio Strategiju pošumljavanja, Strategiju o kvalitetu vazduha, kao i Strategiju o pripremama na klimatske promene. Posle mnogo godina, od 2014. godine do danas ugasili smo 14 kotlarnica na mazut. Na osnovu Strategije razvoja „Beogradskih elektrana”, do 2025. godine biće ugašene sve kotlarnice koje zagauđuju okolinu, a u njihovoj su nadležnosti. Pored toga, posle mnogo godina pokrenuli smo projekat izgradnje toplodalekovoda TENT – Novi Beograd. Benefiti za građane od takvog rada za građane su mnogostruki. Potpisali smo Ugovor o privatno-javnom partnerstvu za deponiju Vinča i umesto najveće deponije, imaćemo moderno postrojenje za preradu otpada – rekao je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da u Beogradu danas ima 12 reciklažnih ostrva, da je u protekle tri godine pošumljeno 460 hektara šumskog zemljišta, zasađeno 2.300 drvorednih stabala po ulicama Beograda.

– Ne smeju da postoje Beograđani prvog i drugog reda i zato smo po prvi put izgradili zdravstvene stanice na Labudovom brdu, u Malom Mokrom Lugu, naselju „Stepa Stepanović”, Jajincima i obnovili još 40 postojećih da bi svaki Beograđanin imao jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – rekao je Nikodijević, dodajući da svaki Beograđanin mora da ima priključak na vovovod i kanaizaciju, dobar prevoz i  zdravstvenu zaštitu.

On je podsetio da je 123.000 sugrađana dobilo nove i moderne zdravstvene stanice. 

– Do 2014. godine, za potrebe zdravstvenih ustanova u Beogradu je nabavljeno ukupno deset vozila. Od tada do danas nabavljeno je 56 vozila i ovaj podatak najbolje govori kako se radi sada u odnosu na prethodnu vlast – naglasio je Nikodijević.

On je posebno naglasio da je u protekle tri i po godine organizovana brojna evropska, svetska i balkanska sportska takmičenja.

– Pamtiće nas po jednom prvenstvu u Areni, gde smo prvi put postavili bazen, po vrhunskom prvenstvu Evrope u futsalu, ali i po najboljem dvoranskom atletskom prvenstvu koje je bilo održano u Beogradu. Ali to nije sve, jer ćemo svake godine u našem gradu održati najmanje po jedan veliki sportski događaj u Beogradu. Ove godine smo dobili organizaciju Fajnl fora koja će se održati sledeće godine. Održali smo obećanje, Beograd je svetska i evropska prestonica sporta – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, danas u Beogradu, kao nekada, imamo školska takmičenja u kojima učestvuje preko 120 hiljada đaka osnovnih i srednjih škola, a ova politika daje dobre rezultate jer se sve veći broj dece bavi sportom.

Intenzivirana je i međunarodna saradnja, a prateći politiku Republike Srbije, i Grad Beograd je povezan sa najvećim evropskim prestonicama. 

– Danas Grad Beograd je ravnopravan sa Moskvom, Sankt Peterburgom, Seulom, Buenos Ajresom, Sarajevom, Zagrebom, Podgoricom, Ljubljanom, a stekli smo i mnogo prijatelja. Otkada smo potpisali sporazum sa Moskvom, izvoz naših firmi iz Beograda u Rusiju za godinu dana se utrostručio – rekao je Nikodijević i dodao da će se tako nastaviti jer je Beograd opet svet.

Beogradu smo vratili dušu, rekao je Nikodiević, jer je Dan oslobođenja Beograda ponovo ušao u spisak manfestacija od izuzetnog značaja za Grad Beograd. 

– Ponovo slavimo svoje heroje, ne okrećemo glavu i ne stidimo se svoje antifašističke istorije jer smo vratili dosojanstvo svakom čoveku koji živi u ovom gradu – istakao je predsednik gradskog parlamenta.