ponedeljak, 18. decembar 2017.

Predškolsko obrazovanje ostaje i sledeće godine prioritet

Iza nas je uspešna godina u predškolskom obrazovanju kada smo započeli digitalizaciju ovog sistema, smanjili listu čekanja za vrtiće i opet počeli da gradimo nove, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. 

– Rezultat u predškolskom obrazovanju je možda i najvažnije što će ostati ispod crte za ovu godinu, nakon deset meseci od kako sam preuzeo vođenje Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Bilo mi je važno, a reakcije ljudi mi govore da smo uspeli u tome, da u fokus ovog sektora opet stavimo decu i roditelje ispred procedura i administracije – rekao je Gak novinarima na otvaranju humanitarne akcije „Vila Dobrila – Novogodišnja kutija” u „Sava centru”.

On je istakao da je lista čekanja za vrtiće sa 10.000, koliko ih je bilo u aprilu, smanjena na oko 3.500 dece, da je uspešno započet projekat „Mreža škola”, koji je već dao dva nova vrtića u okviru škola, a kroz koji će se sledeće godine otvoriti dodatnih oko hiljadu mesta za mališane, te da se razvio i projekat saradnje sa privatnim vrtićima u kojima sada Grad Beograd subvencioniše boravak 12.300 dece.

Osim toga, rekao je Gak, započet je proces digitalizacije sistema predškolskih ustanova, ubrzana je refundacija, pa su ovog meseca one rekorndo brzo uplaćene roditeljima. 

– Zadovoljan sam postignutim rezultatima ove godine, ali od sledeće imam velika očekivanja – dalje unapređenje sistema, pravljenje jedinstvene baze podataka i za državne vrtiće, smanjenje birokratije, kako bismo školama i vrtićima brže odgovarali na sve zahteve, pravljenje liste prioriteta za obnovu kako vrtića tako i škola – zaključio je Gak i dodao da u 2018. godini fokus ostaje na kapitalnim investicijama u ovom sektoru.