ponedeljak, 18. decembar 2017.

Milosavljević: Javna preduzeća simbol uspešne reforme

Javna preduzća predstavljaju simbol uspešne reforme, domaćinskog ponašanja i odgovorne politike, ali i ogledalo gde se jasno prelama kako se funkionisalo pre, a kako danas, rekao je Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Beograda predstavljajući rezultate javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća postala su javna u pravom smislu te reči jer ona direktno utiču na unapređenje kvaliteta života svih sugrađana i to je ključna poruka koja je nastala kao rezultat reformskog procesa. 

– Na primer, dobit JKP „Gradska čistoća” 2013. godine je bila 33 miliona dinara, a prema poslednjim bilansima, dobit je 952 miliona. Za samo tri godine dobit je povećana 29 puta. Od preduzeća koje je 2013. godine uzimalo kratkoročne pozajmice da bi zaposlenima isplatilo zarade, kredit od pet miliona evra da bi kupilo i ugradilo podzemne kontejnere koji su propali u roku od dva meseca, postaje profitabilno. Kupljeno je 91 komunalno vozilo, postavljeno 4.500 nadzemnih kontejnera, ušlo se u rekonstrukciju loših podzemnih kontejnera, postavljaju se reciklažna dvorišta – rekao je Milosavljević. 

Kada je u pitanju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, ono je 2103. godine imalo dobit od 5,8 miliona, a 2016. 510 miliona, što postiže eliminacijom nepotrebnih troškova, a fokus prebacuje na svoju osnovnu delatnost – izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže.

– Preduzeće koje je predodređeno da bude likvidno jer svojim poslovanjem znači ubiranje keša – JKP „Gradske pijace” je 2013. godine proizvelo dobit od svega milion dinara, a za samo tri godine dobit je povećana za 220 puta – rekao je Milosavljević.

On je naveo da je JKP „Beograd-put” 2013. godine pravilo gubitak od više od milijardu dinara, sa kojim su o saradnju obustavili svi dobavljači, gubitak je bio preko milijardu dinara. Uspešnom reformom je vratilo svoj renome i postalo preduzeće koje sada ima dobit od preko pola milijarde dinara. JP „Ada Ciganlija” je 2013, uz subvencije grada, imalo gubitak od skoro četiri miliona dinara, a prema poslednjim pokazateljima bez subvencija prave dobit od oko šest miliona dinara.

– JKP „Zelenilo – Beograd” je 2013. imalo dobit od 37 miliona, a sada više od 50 miliona dinara. Isto tako i  JKP „Parking servis”, za koje je javna tajna da je „zlatna koka” ovog grada,  2103. godine imalo je dobit od 49 miliona, a sada 202 miliona dinara i pored velikih investicija u obnovu garaža – rekao je Milosavljavić, dodajući da ova preduzeća mogu da budu profitabilna i da doprinose kvalitetu života svih građana. 

On je podsetio da su 2013. godine javna preduzeća proizvela gubitak od oko dve milijarde dinara, a sada imaju dobit od skoro deset milijardi dinara. Od toga koristi imaju svi građani jer 85 odsto dobiti ide u gradski budžet. 

– U prethodnom periodu javna preduzeća su uzimala novac iz budžeta, kao što je radilo JP „Ada Ciganlija”, koje je dobijalo subvencije kako bi „preživelo”. Nakon četiri godine, taj običaj je prestao da postoji i javna preduzeća sada pune budžet, odnosno daju svoj doprinos boljem životu svih građana Beograda. Najvažnije je da su javna preduzeća promenila sopstveni imidž, a zaposleni sa ponosom ističu da rade u javnim komunalnim preduzećima grada Beograda – rekao je Milosavljević.

On je posebno naglasio da je u okviru javnih preduzeća napravljen i socijalno-ekonomski dijalog, što je ključna tekovina evropskog prava.  

– Svakog meseca imamo sednice socijalno-ekonomskog saveta kojima prisustvuju predstavnici zaposlenih, znači reprezentativni sindikati, ali i predstavnici poslodavaca Grada Beograda. Na ovaj način želimo da saslušamo sve što oni imaju da nam kažu kako bismo njihove probleme ukorporirali u odluke koje donosimo, ali i kako bismo napravili bolji privredin ambijent i zaposlenima obezbedili bolje uslove rada. Ova gradska vlast zna da sluša, da prati probleme i da donosi odluke u skladu sa prioritetima – rekao je pomoćnik gradonačelnik.

On je posebno naglasio institucionalnu reformu u javnim preduzećima, odnosno  usaglašavanje sa javnim preduzećima i sa Zakonom o javnoj svojini. 

– Izmenjeni su statuti, osnivačka akta, a posebno je bitno to što smo jedina lokalna samouprava koja je samoinicijativno pokrenula usaglašavanje sa Zakonom o javnoj svojini u cilju da se jednom zauvek izdvoji šta je to imovina grada, a šta imovina javnih preduzeća. Javna preduzeća su vraćena svojoj osnovnoj funkciji, a to je komunalna delatnost za koju su osnovana i na taj način doprnose boljem životu Beograđana. Javna preduzeća su i veliki investitori i na taj način podstiču bruto društveni proizvod Beograda i Srbije, ali i zaošljavanje – naveo je Milosavljević.