četvrtak, 28. decembar 2017.

Na Vračaru otvoren najveći klub za seniore u Beogradu

Najveći klub za starije u Beogradu otvoren je danas je na Vračaru, u Ulici prote Mateje 36. Otvaranju adaptiranog i renoviranog prostora površine 350 kvadratnih metara prisustvovali su zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, kao i direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić. 

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da se na izmaku 2017. godine može slobodno reći da je tokom nje mnogo urađeno za nastarije sugrađane.

– Ovo je sjajan primer timskog rada na raznim nivoima, od Vlade Republike Srbije, predsednika države, Grada Beograda do gradskih opština. Tu je naravno i dobra saradnja koju grad preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu ostvaruje sa Gerontološkim centrom i opštinama koje daju inicijative za otvaranje sve više klubova za starije. Krajem ove godine obezbeđena je jednokratna pomoć vlade, otvorili smo projekat senior kartica koje je do sada preuzelo 170.000 penzionera, više od 50.000 penzionera je u organizaciji gradskih opština išlo na izlete, očekuje se i povećanje penzija u 2018. godini, kao i nekoliko novih klubova na teritoriji grada. Ponosimo se dvosmernom saradnjom sa penzionerima, od kojih stalno dobijamo inicijative i nadam se da će se tako nastaviti i u narednoj godini – kazao je Andreja Mladenović.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je na Vračaru otvoren 27. Klub za seniore i da Grad Beograd nastavlja da otvara prostore namenjene za druženje starijih sugrađana.

– Početkom januara biće otvoren još jedan klub za starije u Batajnici, a tokom godine otvorićemo još dva kluba tako da ćemo 2018. godinu završiti sa ukupno 30 klubova za seniore. Oko 10.000 seniora je obuhvaćeno radom u klubovima i oni imaju besplatne edukacije, druženja, izlete i sve drugo što im je potrebno kako bi poboljšali kvalitet svog života. Ovaj klub na Vračaru najveći je klub u Beogradu, površine 350 kvadratnih metara, sa 2.000 članova. Grad Beograd se veoma odgovorno odnosi prema svojim najstarijim sugrađanima, a podsetiću da smo 2013. godine zatekli grad u dugovima od više stotina miliona dinara prema penzionerima, a danas smo u situaciji da sve prinadležnosti isplaćujemo redovno i da možemo da otvaramo nove klubove. Danas najstariji imaju i senior karticu, klubove, besplatne izlete i mi ćemo to nastaviti i dalje da radimo jer je naša politika da se zrelost jednog društva ogleda u tome kako se odnosi prema najmlađima i nastarijima, a mi se trudimo da se se prema njima ponašamo na najodgovorniji način – rekao je Goran Vesić. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da je danas otvoreni klub u Ulici prote Mateje najveći klub za starije u Beogradu i da je u njegovo renoviranje i adaptiranje uloženo 4,5 miliona dinara.

– Od danas penzioneri ovde mogu da se prijavljuju i za senior karticu, ovo je novo mesto i otvoreno za sve koji do sada nisu ostvarili ovo pravo. Sve aktivnosti u klubu su besplatne i ovaj klub je zamišljen kao centar kulturnih dešavanja, kada su stariji sugrađani u pitanju – kazala je Nataša Stanisavljević, podsetivši da će u januaru biti otvoren i novi klub u Batajnici.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković kazao je da na teritoriji ove opštine živi 17.000 penzionera, od čega veliki broj njih svoje aktivnosti ima u ovakvim prostorima.

– Upravo su penzioneri tražili da se ovaj prostor adaptira, mi smo se obratili gradu koji je hitro reagovao i u roku od tri meseca završeno je ovo veliko zdanje od 350 kvadrata. To pokazuje ne samo efikasnost i povezanost opštine, grada i republike već i ozbiljnost i odgovornost kako se nešto može brzo završiti kada postoji razumevanje i dobra volja. Predstavnici grada i opštine nekoliko puta su obilazili ovaj prostor tokom njegovog renoviranj,a čime je odgovornost prema najstarijim sugrađanima pokazana vrlo jasno i na delu – kazao je Nedeljković.

Na svečanosti povodom otvaranja u prigodnom kulturno-umetničkom programu nastupio je hor Gerontološkog centra Beograd, a svi posetioci mogli su da se uvere u rad slikarske i zanatske radionice u kojima su članice kluba pokazale svoje veštine. U znak zahvalnosti, članovi najvećeg kluba za stare u Beogradu uručili su gostima prigodne poklone.

U prethodne tri godine, pored revitalizacije postojećih klubova za starije i obezbeđenja nove opreme za klubove na opštinama Obrenovac, Stari grad, Palilula i Voždovac, otvoreno je šest novih klubova na opštinama Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Rakovica, Zvezdara i Barajevo. Na teritoriji opštine Vračar već postoji jedan klub za stare na adresi Sime Igumanova 4, ali zbog velikog broja zainteresovanih penzionera, Grad Beograd je otvorio još jedan klub koji će biti dostupan penzionerima iz svih gradskih opština.

Novi klub nosi ime „Igor Holodkov”, koji je bio dugogodišnji novinar Televizije Beograd, jedno vreme pomoćnik direktora Kulturnog centra Beograd i dobitnik nagrade za najbolje delo o masovnim komunikacijama. Igor Holodkov, kao član DCK klubova, uređivao je tadašnji bilten „Zlatno doba” od 2004. do 2012. godine.