utorak, 20. februar 2018.

Dodeljene nagrade „Zvezde Beograda 2017”

Na svečanosti u Starom dvoru danas su uručena priznanja „Zvezde Beograda 2017”, koja dodeljuje Kancelarija za mlade Grada Beograda udruženjima, institucijama i pojedincima za najbolje projekte čije su aktivnosti podržane na konkursima organizacionih jedinica Gradske uprave.

Priznanje je dobilo 21 udruženje, institucija i pojedinac na predlog Kancelarije za mlade, Fondacije za mlade talente, Saveta za zapošljavanje, gradskih sekretarijata za socijalnu zaštitu, zdravstvo, sport i omladinu, kulturu i privredu.

Čestitajući dobitnicima, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da su sve nagrade zaslužene i da je i ova svečanost dokaz istinske saradnje Grada Beograda i civilnog sektora. 

– Mi smo partneri u zajedničkom poslu unapređenja kvaliteta života svakog građanina Beograda. Jedan grad, ma koliko bio bogat, ne može da isprati sve oblasti društvenog delovanja i zato je neophodno uključivanje nevladinog sektora, pojedinaca i udruženja građana. Bez društvenog aktivizma, nema razvoja Beograda i Srbije, a meni je najdraže kada vidim mlade ljude koji su ponosni na ono što smo zajednički napravili. Ove nagrade jesu simbolične, ali one treba da budu podsticaj da isto tako angažovano nastavite da se trudite i dalje, i da budete primer svakome da se društveno angažuje za svoj grad – istakao je Nikola Nikodijević, naglasivši da će Grad Beograd uvek biti otvoren za sve ideje koje unapređuju kvalitet života njegovih stanovnika.

Nikodijević je tom prilikom dodelio nagrade „Zvezde Beograda 2017” Klubu mladih Zemuna za manifestaciju „Zemunski otvoreni festival 2017”, Udruženju samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka” za projekat „Beograd nije bolnica – Beograd je velika igraonica”, kao i Regionalnom centru za talente Beograd 2 za rad sa talentovanom i nadarenom školskom populacijom.

Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević podsetio je da je, bez obzira na godine, važno da čovek veruje u sebe i radi na svom razvoju. 

– Iznad proseka možete da se izdignete samo ako radite na sebi i svojim veštinama. Vi mladi ste budućnost Beograda i vi ćete ići korak dalje. Mi ćemo biti vaš servis i raditi zajedno sa vama i unapređivati Beograd iz dana u dan – istakao je Petronijević, koji je priznanja „Zvezde Beograda 2017” uručio mladoj pesnikinji Anđeli Dimitrijević, predstavnicima virtuelne ture „Futuring”, studiju „Lemon bari” i modnoj kreatorki Jeleni Jakovljevi.

Zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković ukazao je da je nagrada „Zvezde Beograda” najbolji dokaz da trud nagrađenih nije bio uzaludan i da je njihov rad prepoznat i cenjen. 

– Svojim radom, trudom, zalaganjem i energijom, učinili ste Beograd boljim, pokazali kako se istinski voli svoj grad i podstakli ste sugrađane da krenu vašim putem. Delimo zajedničke ciljeve i želimo da zajednički Beograd učinimo boljim mestom za život – kazao je Marković.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić dodelio je priznanje udruženju Prijatelji dece Beograda za projekat „Kreativno stvaralaštvo mladih Beograda” i Centru za unapređenje preduzetništva mladih za multimedijalni projekat „360 vodič kroz Beograd”. Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević uručio je nagradu članovima KUD „Sveti Sava” za projekat  „Beogradski festival folklora – Belgrade AWARD 2017” i Centru za vizuelne komunikacije i izdavaštvo „Kvadrat” za „13. Festival evropskog dugometražnog filma – Sedam veličanstvenih”. Zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković uručio je nagradu Romskom centru za prava deteta za projekat „Inkluzivno!”, a direktorka Fondacije za mlade talente Ana Zekavica uručila je nagrade šahistkinji Teodori Injac, balerini Ani Srećković i karatistkinji Ivani Perović za vrhunske rezultate u svojim kategorijama. Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić uručila je priznanja Udruženju saksofonista Srbije za 4. Međunarodni festival saksofona „Belgrade saxpirience 2017”, a Vera Dražić, sekretarka za zdravstvo, uručila je nagradu Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd za projekat telefonskog savetovališta „Halo beba”. Sekretar za privredu Milinko Veličković uručio je priznanje Udruženju „Art link” za projekat „Art link festival mladih talenata”, podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić uručio je nagradu Udruženju „Karkatag” za projekat „Popo mehanika”, a predstavnica Sekretarijata za socijalnu zaštitu Milena Beočanin uručila je prizanja Obrenovačkom ženskom centru „Ožec” za projekat unapređenja rodne ravnopravnosti i prevencije porodičnog nasilja, kao i Centru za podršku porodici za projekat podrške romskim porodicama u Orlovskom naselju i Jabučkom ritu.