sreda, 21. februar 2018.

Tribina o apiterapiji u Rakovici

U Velikoj sali Opštine Rakovica sutra u 18 časova održaće se tribina o apiterapiji koju organizuju ova opština i Udruženje „Api-beo”. Cilj je da se ukaže na blagotvorno dejstvo upotrebe pčelinjeg meda i drugih proizvoda pčela u svakodnevnoj ishrani, prevenciji oboljenja, kao i na korišćenje pomenutih proizvoda u toku isceljenja i lečenja od različitih bolesti.

Predavanja će držati Slobodan Virijević („Zaštita medonosnog bilja prirodnim sredstvima”), Merica Milavić Vujković („Apiterapijom do mentalnog zdravlja”), dr Zoran Nikolić („Pčelinja žaoka kao akupunkturna igla”), prof. dr Mića Mladenović („Pčelarenjem do apiterapije”), Žarko Stepanović („Apiterapija u praksi i ljubav”), prof. dr Vuk Stambolović („Renesansa u medicini”). 

Udruženje je do sada održalo četiri kursa apiterapije koje je akreditovao Zdravstveni savet Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Kurseve je do sada završilo više od sto polaznika iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Apiterapija je komplementarna naučna disciplina, spoj znanja zapadne i istočne medicine. Izraz „apiterapija” potiče od latinske reči „apis”, koja označava medonosnu pčelu, i predstavlja primenu pčelinjih proizvoda meda, cvetnog praha, propolisa u cilju očuvanja čovekovog zdravlja i lečenja (med, cvetni prah, propolis, matični mleč, pčelinji otrov i vosak).