ponedeljak, 5. mart 2018.

Saopšteni privremeni rezultati sa 18,06 odsto obrađenih biračkih mesta

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić saopštio je večeras privremene rezultate izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda sa 18,06 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 12,97 odsto obrađenog biračkog tela. Kako je precizirao, reč je o preliminarnim rezultatima koji se zasnivaju na potpisanim i unetim zapisnicima o radu 214, od ukupno 1.185 biračkih mesta. 

– Izborna lista „ALEKSANDAR VUČIĆ – Zato što volimo Beograd!” osvojila je 46,26 odsto glasova. Izborna lista „IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije (SPS), DRAGAN MARKOVIĆ PALMA – Jedinstvena Srbija (JS)” na ovim obrađenim biračkim mestima osvojila je 6,35 procenata glasova. Izborna lista „ALEKSANDAR ŠAPIĆ – GRADONAČELNIK” osvojila je 8,25 procenata glasova. Izborna lista „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!” osvojila je 18,09 odsto glasova. „INICIJATIVA NE DAVIMO BEOGRAD – ŽUTA PATKA – ČIJI GRAD, NAŠ GRAD – Ksenija Radovanović” osvojila je 3,27 odsto glasova i „DOSTA JE BILO I DVERI – DA OVI ODU, A DA SE ONI NE VRATE” 3,60 odsto glasova. Ostale izborne liste na ovim preliminarnim rezultatima osvojile su znatno manji broj glasova – rekao je Lukić.

U toku je primopredaja preostalog izbornog materijala i zapisnika o radu između biračkih odbora i koordinatora GIK-a u sedištu gradskih opština, u kojima će biti izvršena statistička obrada svih podataka, nakon čega će biti dostavljeni u sedište GIK-a, kao i sav izborni materijal, gde će biti obavljena konačna verifikacija rezultata, istakao je Lukić.

Predsednik GIK-a je napomenuo da je glasanje za odbornike Skupštine grada danas proteklo u miru i da nije bilo prijavljeno značajnije kršenje izborne procedure i pravila.  

Zoran Lukić je dodao i da je postojala inicijativa da se uvedu šabloni sa Brajevim pismom, kako bi slepa lica mogla samostalno da glasaju, a ne posredstvom pomagača. Nažalost, već su bila doneta sva opšta akta u vezi sa sprovođenjem izbora i GIK nije bio u mogućnosti da omogući štampanje šablona niti da sprovede edukaciju biračkih odbora. Ipak, GIK pozdravlja ovu inicijativu i uputio je apel nadležnom ministarstvu da se u zakonu predvidi takva mogućnost. 

On je istakao da se posebna pažnja posvetila osobama sa invaliditetom, te da se vodilo računa o pristupačnosti kako bi mogli da ostvare svoje biračko pravo. Ogledno biračko mesto napravljeno je na opštini Savski venac koje sto odsto ispunjava pristupačnost, a GIK se nada da će sva biračka mesta u budućnosti biti takva.