utorak, 20. mart 2018.

U Jugoslovenskoj kinoteci Međunarodna smotra arheološkog filma

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) od 22. do 29. marta održaće se, devetnaetsa po redu, Međunarodna smotra arheološkog filma Narodnog muzeja. Smotra se organizuje u saradnji sa Institutom Konfucije, Ruskim domom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i ambasadama Republike Azerbejdžan, Republike Turske, Ukrajine, Republike Bugarske, kao i samostalnim autorima iz Hrvatske i Srbije. Počasni gost je Narodna Republika Kina sa filmom „Umetnost u pećinama provincije Gansu” kojim će smotra biti svečano otvorena.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 13 zemalja – Kine (1), Turske (1), Azerbejdžana (2), Nemačke (4),  Italije (5), Španije (3), Grčke (4), Irana (1), Hrvatske (1), Bugarske (1), Rusije (4), Ukrajine (1) i Srbije (11). Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Odlikuju se visokim naučnim kvalitetom i inovativnim pristupom kulturnoj baštini omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas. 

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Ove godine će biti predstavljeni filmovi mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra. Poslednjeg dana smotre predviđeno je održavanje tribine „Arheologija i mediji” sa relevantnim učesnicima iz sfere nauke i novinarstva.

Filmske projekcije će počinjati svakog dana u 19.30 časova u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Jugoslovenske kinoteke, dok će prve večeri za svečano otvaranje ulaz biti besplatan.