sreda, 18. april 2018.

„Grčki dani u Beogradu” od 19. do 29. aprila

Povodom predstojećeg mini-festivala grčke kulture „Grčki dani u Beogradu”, koji je na programu od 19.  do 29. aprila, u prostorijama Doma omladine Beograda danas je održana konferencija za novinare. Podsekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda Milan Lazović apostrofirao je veliku raznovrsnost programa koji obuhvata muziku, film, književnost, likovnu umetnost, arhitekturu, sport i kulinarstvo. 

On je u ime Skupštine grada, odnosno Sekretarijata za kulturu, pozdravio održavanje ovog mini-festivala.

– „Grčke dane u Beogradu” organizuje Ambasada Grčke, a podsetiću da smo prošle godine odgovorili na inicijativu ambasadora koji je, zajedno sa svojim saradnicima, krenuo u ovaj poduhvat predstavljanja grčke kulture. Takođe, prošle godine smo imali postavku Muzeja kikladske umetnosti u Skupštini Grada Beograda kada je prisustvovala i ministarka kulture Grčke Lidija Koniodu. Godinu dana kasnije gotovo da ne postoji sumnja da li će ovaj festival postati tradicionalan, a želeo bih da pohvalim i veliku posvećenost organizatora – rekao je Lazović. 

Prema njegovim rečima, beogradska publika će na više lokacija imati priliku da upozna grčku kulturu. 

– Sekretarijat za kulturu je podržao ovu manifestaciju i sve naše ustanove, koje su imale dodira sa sadržajima koji je prezentuju kao deo grčke kulture, uključile su se u proces. Organizatorima želim puno uspeha, a sugrađane pozivam da posete „Grčke dane u Beogradu” – dodao je Lazović. 

Savetnica Ambasade Grčke Dafni Kulusio podsetila je da se „Grčki dani u Beogradu” organizuju drugu godinu uzastopno. 

– Pre svega želim da istaknem veliku pomoć i podršku koju smo dobili od Grada Beograda. Posebno bismo želeli da istaknemo Seminar gastronomije za kuvare, koji se u hotelu „Metropol” organizuje u saradnji sa Beogradom i Solunom – rekla je Dafni Kulusio i naglasila da će sledeće godine slična manifestacija biti organizovana u Solunu, gde će gostovati srpski kuvari. 

U četvrtak od 19 časova posetioce u Helenskoj fondaciji za kulturu očekuje „Kazantzakis i Ivo Andrić”, predavanje profesora Mila Lompara i izlaganje Kazantzakisovih knjiga, a od ostale ponude izdvajaju se projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma „Dolphin man” u Kulturnom centru Beograda, u režiji Lefterosa Haritosa, koncerti i predavanja na Arhitektonskom fakultetu.