četvrtak, 19. april 2018.

Tri nova vrtića kroz projekat adaptacije

Ministarstvo odbrane ustupiće gradu tri svoja poslovna objekta koja će biti adaptirana u vrtiće. Reč je o prostoru u Zemunu i Novom Beogradu, ukupne površine oko 400 metara kvadratnih. Da bi ova ideja i praktično zaživela, potrebna je još saglasnost Vlade Republike Srbije.

– Ministarstvo odbrane saglasno je da 112 metara kvadratnih na Novom Beogradu i dva poslovna prostora od 134 i 152 metra kvadratna u Zemunu ustupi bez naknade na period do pet godina – izjavio je za „Večernje novosti” Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, od koga je i potekla ova inicijativa.

Gak je rekao da će se, nakon zaključka Vlade Srbije, raditi projektni zadatak kada će se znati kolika su potrebna ulaganja za adaptaciju i koliki će biti kapaciteti budućih vrtića.

– Jedno je ipak sasvim sigurno, dobićemo oko 400 kvadratnih metara prostora za decu čija će adaptacija koštati znatno manje od gradnje novih objekata. Pritisak na predškolske ustanove u Beogradu svake godine je veći, a model adaptacije koji je započet prošle godine se odlično pokazao – rekao je Gak.

On je dodao da je posle adaptacije škola na Zvezdari i Starom gradu, kao i biblioteke u Ovči prošle godine, kada je dobijeno više od 200 novih mesta za mnogo manje novca nego što bi koštala izgradnja vrtića sličnog kapaciteta, počelo širenje ovog projekta na sve prostore gde je to moguće.

Tako će se, kako je rekao, adaptirati deo prostorija Opštine Vračar, a sada su na tom spisku i tri vojna objekta.

– Ovo je način da se lista čekanja za vrtiće u Beogradu postepeno smanjuje, ali i racionalno, domaćinski upravlja onim čime republika i grad već raspolažu, a trenutno se ne koristi – zaključio je Gak.