utorak, 8. maj 2018.

Beograd lider kongresne industrije jugoistočne Evrope

Uz najvažnije rezultate postignute u prošloj godini koji se odnose na milion gostiju i dva miliona ostvarenih noćenja u 2017. godini, Beograd ostvaruje uspehe i na planu poslovnog turizma. Prema poslednjoj statistici najveće asocijacije za kongresnu delatnost ICCA, Beograd je na 24. mestu u Evropi i na 46. mestu u svetu po broju održanih skupova u 2017. godini, što ga pozicionira kao lidera kongresne industrije u jugoistočnoj Evropi, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

Sa 51 održanim skupom u 2017. godini, Beograd je sa 28. mesta, na kom se nalazio 2016. godine, skočio na 24. mesto. Prema evropskoj rang-listi koja obuhvata 197 gradova od ukupno 963 kongresnih destinacija u Evropi, Beograd je ispred ostalih gradova regiona – Ljubljana i Zagreb dele 28. mesto, Bukurešt je na 33. mestu, Sofija na 73. mestu, dok Podgorica, Skoplje i Tirana zauzimaju 171. mesto. Prvih deset mesta u Evropi zauzimaju Barselona, Pariz, Beč, Berlin, London, Madrid, Prag, Lisabon, Budimpešta i Dablin.

ICCA prikuplja podatke o kongresnoj industriji od 1963. godine i najrespektabilnija je asocijacija među organizatorima kongresa koji koriste njene podatke pri odabiru kongresnih destinacija, pa se može očekivati i dalji rast broja kongresa i poslovnih posetilaca u Beogradu.

Kongresni biro Beograda, koji posluje u okviru Turističke organizacije Beograda i svojim aktivnostima bitno utiče na razvoj kongresne industrije srpske prestonice, od 15. do 17. maja učestvuje na najvećoj konggresnoj berzi IMEX u Frankfurtu, gde će na unapred zakazanim sastancima konkurisati za održavanje skupova u Beogradu narednih godina.