četvrtak, 17. maj 2018.

Siniša Mali: Beograd živi za košarku, spremni smo za spektakl

U ime svih Beograđana mogu da kažem da smo zaista počastvovani jer nam se ukazala prilika da budemo domaćini finalnog turnira košarkaške Evrolige za 2018. godinu. Prvi put u istoriji, naš grad će biti centar evropske i svetske košarke, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na konferenciji za novinare povodom Fajnal fora, završnog turnira košarkaške Evrolige, koji će tokom vikenda biti održan u Beogradu.

Događaju je prisustvovao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, kao i brojne legende evropske i srpske košarke.

Mali je istakao da je svaki stanovnik Beograda veoma ponosan jer, kako je rekao, ovo je grad koji živi za košarku.

– U svakom delu Beograda možete da vidite dečake i devojčice koji vredno treniraju, usavršavaju svoje sposobnosti i sanjaju da jednog dana postanu profesionalni košarkaši. Igrači koji će tokom predstojećeg vikenda pokazati svoje znanje u „Štark areni” su njihovi idoli. Uložili smo puno vremena, energije i kreativnosti u pokušaju da napravimo spektakl i nezaboravno iskustvo kako za igrače tako i za navijače. Posle opsežnih priprema, „Štark arena”  je u potpunosti spremna da ugosti najbolje evropske klubove, kao i više od 15.000 košarkaških entuzijasta iz svih delova sveta – rekao je Mali.

On je sve goste našeg grada pozvao da, po završetku turnira, ostanu gosti Beograda i tom prilikom im poželeo da se osećaju kao kod kuće.

– Tokom poslednjih godina, Beograd je postao prava metropola i veoma važan poslovno-turistički centar. Naša turbulentna prošlost i bogata istorija transformisale su ovaj grad u mesto prepoznatljivo po miru i toleranciji. Jedan od simbola naše bogate istorije je upravo Kalemegdan, tvrđava sagrađena na ušću Save u Dunav. Mesta poput Kalemegdana ili boemske četvrti Skadarlije ne mogu se rečima opisati. Za sve one koji vole modernija mesta, projekat „Beograd na vodi” je pravo mesto na kojem se može videti budućnost našeg grada. Siguran sam da će Beograd ostaviti odličan utisak na svakog od naših gostiju i da će se nakon ovog turnira ponovo vratiti – dodao je Mali.

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu čestitao je klubovima koji su se plasirali na završni turnir, a ujedno još jednom zahvalio Gradu Beogradu i gradonačelniku Siniši Malom na svemu što su uradili da ovaj veliki događaj protekne u najboljem redu.

– Posle 17 godina čekanja, Fajnal for je stigao u Beograd. Trebalo bi istaći zaista dobru saradnju sa gradskim vlastima, a naročito sa gradonačelnkom. Održavanjem završnog turnira u Beogradu na neki način ćemo se odužiti Srbiji za sve što je dala evropskoj i svetskoj košarci – rekao je Bertomeu.

Finalni turnir počinje sutra, 18. maja, utakmicom Fenerbahče – Žalgiris u 18 časova, dok se od 21 sat sastaju CSKA Moskva i Real Madrid.