petak, 18. maj 2018.

Vesić: Grad Beograd prepoznao važnost ulaganja u poljoprivredu

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde se sastao sa generalnim direktorom Slobodanom Cvetkovićem i potom posetio štand Grada Beograda. On je tom prilikom istakao da je ranije velika greška bilo to što se grad nije mnogo bavio poljoprivredom, s obzirom na to da imamo 220 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 150 hiljada hektara obradivog.

– Posle građevinarstva i turizma, poljoprivreda je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu. To smo prepoznali pre nekoliko godina i od dvadesetak miliona ulaganja, koliko je bilo 2014, danas izdvajamo 180 miliona dinara. Konkursima u četiri različite oblasti pomažemo poljoprivredne proizvođače, a ove godine se prijavilo više od 1.600 njih. Podršku će dobiti oko devet stotina poljoprivrednika, čime će se doprineti daljem razvoju ove privredne grane u Beogradu – istakao je Vesić.

On je izrazio uverenje da će se grad ubuduće još više posvetiti ulaganjima u poljoprivredu i to dodelom podsticajnih sredstava, pomoći da se dođe do fondova EU i da se aplicira za novac, i što je najvažnije – pomoć da se dođe do tržišta. Vesić je istakao da su upravo ovakvi zajednički nastupi na sajmovima primer za potonje i precizirao da ih je na sajmu dvadesetak iz Beograda.

On je najavio skorašnje osnivanje posebnog Sekretarijata za poljoprivredu, a sa republikom se radi na tome da „Veletržnica Beograd”, koja se prostire na 17 hektara, postane nacionalna sa tri velike hale. To bi mogao da bude dodatni impuls poljoprivredi, naveo je Vesić, i podvukao da je jedan od važnih projekata u ovoj oblasti i iznalaženje strateškog partnera za PKB.

– Beograd će biti i grad poljoprivreda jer smo prepoznali njenu važnost – zaključio je Vesić.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović ocenio je da je ovaj sajam odlično uređen, a samo pojavljivanje Grada Beograda ukazuje na njegove namere da se više posveti ovoj oblasti.  Na teritoriji ove opštine mnogo je u poslednje dve godine urađeno u sređivanju atarskih puteva, protivgradne odbrane, navodnjavanja po sistemu „kao po kap”. On je izrazio uverenje da će pomoć grada biti još veća čime će se seljaku dati podrška koja mu je preko potrebna.

Gradskog menadžera su na štandu grada dočekali predstavnici Sekretarijata za privredu – rukovodilac Sektora za subvencije u poljoprivredi Savo Pavičić i rukovodilac Sektora za poljoprivredno zemljište Dragana Stepanović. Štand Grada Beograda danas je posetio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.