petak, 18. maj 2018.

Grad Beograd kontroliše upotrebu električne energije

U Beogradu je ugašeno 14 kotlarnica koje su koristile neprihvatljiva goriva i time je pokazao da kao najveći potrošač električne energije ima obavezu da kontroliše njenu upotrebu, rekao je predstavnik Sekretarijata za energetiku Dragan Vuković na konfereniji „Energetski efikasna Srbija” u hotelu „Metropol”.

Cilj konferencije je da se na jednom mestu okupe predstavnici najvažnijih institucija i kompanija koje posluju u oblasti energetike u Srbiji. Na ovaj način trebalo bi da se skrene pažnja na neka od najvažnijih aktuelnih pitanja iz ove oblasti, jer je energetski sektor ključan za ukupan razvoj naše zemlje.

Prema rečima Dragana Vukovića, Grad Beograd je uradio dva velika projekta koji se odnose na efikasno korišćenje energije. 

Organizovana su tri panela na kojima su učesnici razgovarali o trenutnoj situaciji u energetskom sektoru u Srbiji, o poziciji Srbije u odnosu na region, pravilima i propisima Evropske unije, njihovom uticaju na energetski sektor, kao i energentima budućnosti.

Na trećem panelu „Vizija energetske efikasnosti – Projekti za budućnost”, Vuković je govorio o energetskom menadžmentu i potencijalnim uštedama troškova energije i energenata objekata Grada Beograda.

Tom prilikom je naveo da je Grad Beograd najveći potrošač i proizvođač električne energije. 

U skladu sa obavezama iz Zakona o planiranju i izgradnji, definisanim aktivnostima energetskog menadžmenta, Sekretarijat za energetiku sproveo je istraživanja koja su izvedena na Arhitektonskom fakultetu 2011. godine i 2012. godine izradio Termovizijski atlas, a u 2013. godini je uradio ISEB – Informacioni sistem energetike Beograda. Koristeći podatke ISEB-a, Sekretarijat za energetiku je sproveo  i energetske preglede u 16 objekata koji su u vlasništvu Grada Beograda.

– Fokus nam je prvenstveno bio usmeren na energetsko-tehnološka rešenja. Najveći  finansijski i ekonomski potencijal ušteda nose objekti koji koriste lož ulje kao primarni energent, a najmanje objekti kod kojih je primarni energent čvrsto gorivo – naglasio je Vuković i dodao da su urađena i dva projekta energetske sanacije dva objekta u  OŠ „Olga Petrov”.

Vuković je istakao da je ključna stvar da Srbija mora da se bavi smanjenjem potrošnje energije. On je dodao da je veoma važno da Srbija koristi resurse koje danas imamo.