utorak, 22. maj 2018.

Razmena iskustva u oblasti socijalne politike između Beograda i Šangaja

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević razgovarala je danas u Starom dvoru sa delegacijom grada Šangaja, koju je predvodio zamenik gradonačelnika Peng Čenlei.

U razmeni iskustava u oblasti socijalne politike između dva grada učestvovali su  i vršioci dužnosti direktora Gradskog centra za socijalni rad i Prihvatilišta za odrasla i stara lica Zorica Pavlović i Nevenka Nikić Simatković, sa saradnicima. 

Tom prilikom ukazano je da Grad Beograd vodi socijalnu odgovornu politiku, predstavljene su vrste pomoći koje grad pruža svojim starijim sugrađanima, socijalni programi za najugroženije i programi u kojima stariji sugrađani mogu aktivno da učestvuju.

Nataša Stanisavljević je istakla da je ova poseta veoma značajna, jer Sekretarijat za socijalnu zaštitu posebnu pažnju posvećuje očuvanju i unapređenju već postojećih usluga socijalne zaštite. 

– Uvek su dobrodošla nova iskustva, koja smo i danas razmenili, te ih možemo primeniti u socijalnoj politici Beograda, jer su ona upravo usmerena ka poboljšanju socijalnog statusa građana na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu. U Beogradu živi oko 407.000 penzionera, što je oko 25 odsto od ukupnog broja stanovnika i zato posebnu pažnju pridajemo poboljšanju kvaliteta života naših penzionera. U prethodnom periodu, u skladu sa potrebama najstarije populacije, razvijali smo vaninstitucionalnu zaštitu širenjem klupske mreže i unapređenjem Službe pomoći u kući, imajući u vidu njene prednosti koje se ogledaju u tome što starije lice ostaje u prirodnom okruženju u porodici, a istovremeno zadovoljava svoje egzistencijalne i duhovne potrebe. U skladu sa tim predstavili smo našim gostima sve korake i mere koji su tokom poslednjih nekoliko godina preduzeti kako bi se popravio položaj i obezbedio bolji kvalitet života najstarijih sugrađana. Ova poseta je bila uspešna, nadam se da ćemo nastaviti  kvalitetnu saradnju sa gradom Šangajem, pre svega razmenom informacija i iskustava – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Nakon zvaničnih razgovora, domaćini i gosti obišli su Klub za starije u Svetogorskoj ulici, čiji su im članovi priredili svečani doček. Potom su se u neformalnoj atmosferi družili sa starijim sugrađanima, obišli radionice i razmenili prigodne poklone sa najstarijim Beograđanima.