utorak, 22. maj 2018.

Održana tribina „Celijakija i intolerancija na gluten“ u Opštini Savski venac

Opština Savski venac je u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika “Železnice Srbije“ danas  organizovala tribinu  „Celijakija i intolerancija na gluten“  u Svečanoj sali Opštine.

Ispred Opštine Savski venac obratila se predsednica Irena Vujović, dok su prisutni mogli da čuju šta na ovu temu mogu da kažu još direktor Zavoda „Železnice Srbije“ dr Vlado Batnožić, lekari Zavoda dr Jelena Bidžić i dr Radomir Lekić, kao i  dr biotehničkih nauka Dajana  Poleksić iz kompanije “Aleksandrija Fruška gora“ koja se bavi proizvodnjom bezglutenskih proizvoda.

Predsednica opštine Irena Vujović podsetila je da je tokom prethodnog perioda opština organizovala niz zdravstvenih tribina sa različitim temama, uz brojne akcije besplatnih preventivnih pregleda za sugrađane u saradnji sa Zavodom „Železnice Srbije“ i  Domom Zdravlja Savski venac.

– S obzirom da se u maju obeležava svetski dan obolelih od celijakije, okupili smo stručne predavače koji će razgovarati sa građanima o ovoj važnoj temi u cilju razvijanja svesti o celijakiji i poteškoćama sa kojima žive oboleli – rekla je Vujović.

Dr Vlado Batnožić objasnio je da od celijakije u Srbiji boluje veliki broj ljudi od čega je 3.000 registrovano, a čak 70.000 neregistrovano i da se može javiti kod bilo koje starosne dobi.

– Važno je da znamo koja hrana pravi smetnje, a to je ona koja sadrži gluten. Tu spadaju proizvodi od pšenice i srodnih žitarica, raža i ječma. Glavni korak u lečenju je promena načina ishrane, a u poslednje vreme napravljen je ozbiljan pomak u nauci – istakao je Batnožić.

Direktorka razvoja u domaćoj kompaniji „Aleksandrija Fruška gora“ Dajana Poleksić govorila je o specifičnosti niza proizvoda od brašna od kojih se mogu napraviti testenina, hleb, krekeri, kao i razne grisine, a ne sadrže gluten, laktozu i kazein.

– Ranije se od pirinča, prosa ili heljde  mogla napraviti samo kaša, ne i hleb. Piramida ishrane kod osoba koje imaju problem sa celijakijom je osiromašena, jer u Srbiji imamo strane uvoznike koji su skupi. Međutim danas imamo domaće proizvođače koji nude povoljne cene i visok kvalitet ovih proizvoda. Tek sada imamo na tržištu žitarice koje su u osnovi ishrane svakog čoveka, a koje su namenjene ljudima sa problemima vezano za gluten. To su žitarice proso, heljda i kukuruz – naglasila je Dajana Poleksić.

Biljana Todorović, koja godinama živi sa dijagnozom celijakije, posebno je istakla zahvalnost zbog organizacije oivakve tribine.

– Bezglutenski život nije naš izbor, ali snalazimo se. Nadamo se da ćemo u skorije vreme imati malo širi spektar platežno dostupnih proizvoda ove vrste - poručila je Todorović.

Tribini je prisustvovalo oko 100 zainteresovanih građana, kojima je kompanija „Aleksandrija Fruška gora“ obezbedila poklone u vidu bezglutenskih proizvoda.