petak, 25. maj 2018.

Izložba pomagala za slepe u Centru za kulturu „Vlada Divljan”

Izložba pomagala za slepe „Sa pomagalima samostalnije kroz život” održana je 24. maja u Centru za kulturu „Vlada Divljan” u organizaciji Opštinske organizacija Saveza slepih Srbije – Palilula. Na izložbi je predstavljen deo klasičnih i savremenih pomagala koja postoje i koriste se kod nas i u svetu.

Prikazana su pomagala za pisanje i čitanje i komunikaciju. Izloženi su Brajeva pisaća mašina, Brajev red, laptop sa govornim programom na srpskom jeziku, specijalizovani kasetofoni za slepe, digitalni plejeri i rikorderi dizajnirani za slepe, pametni telefon sa govornim programom. Posetioci su mogli da se upoznaju sa pomagalima za prostornu orijentaciju i samostalno kretanje, satovima sa reljefnim oznakama i govornim satovima. Ovom prilikom su prezentovana medicinska pomagala kao što su govorni aparat za merenje pritiska, govorni merač šećera u krvi i govorni toplomer. 

Palilulska organizacija slepih je nedavno nabavila i jedan 3D štampač da bi izrađivala modele predmeta i objekata koji su ili veoma veliki ili suviše mali da bi osobe bez vida mogle da ih spoznaju prstima.

Sa ovim sredstvima slepi i slabovidi mogu da vode samostalniji i nezavisniji život. Većina pomagala za osobe oštećenog vida mogu se nabaviti samo u inostranstvu. Često su ova pomagala veoma skupa i za slepe i slabovide u Srbiji nedostupna. Po propisima o zdravstvenom osiguranju i penzijsko-invalidskom osiguranju, slepi i slabovidi u Srbiji mogu da ostvare pravo samo na nekoliko pomagala i to po prilično komplikovanoj proceduri. 

Izložba je iskorišćena za podelu izvesnog broja pomagala članovima koje je Palilulska organizacija slepih nabavila zahvaljujući podršci Sektora za zaštitu i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.