petak, 15. jun 2018.

Ruska emigracija ostavila neizbrisiv trag u razvoju Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas volonterskoj akciji uređenja Ruskog groblja koja je organizovana u čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Ovu akciju organizovala je kompanija NIS u saradnji sa Ruskim domom i podvorjem Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, a događaju su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev, kao i predstavnici kompanije „Gasprom njeft”. 

Goran Vesić je istakao da je ruska emigracija ostavila neizbrisiv trag u razvoju Beograda, naročito u periodu nakon Prvog svetskog rata. 

– Zato je Ruski nekropolj u Beogradu spomenik ne samo rusko-srpskom prijateljstvu nego i svemu tome šta su ljudi koji su došli nevoljom iz Rusije ostavili našem gradu. Na nama je da čuvamo uspomenu na sve ljude iz Rusije koji su učestvovali u razvoju Beograda, kao i naše prijateljstvo, te danas sa ponosom možemo da kažemo da ne čuvamo samo spomenike već i da gradimo novu, zajedničku budućnost. Jedan od tih primera je i saradnja koju ima kompanija NIS sa Gradom Beogradom. Ona svake godine odvaja deo svojih sredstava za ulepšavanje grada i time pokazuje da je društveno odgovorna kompanija koja želi da ostavi trag u gradu u kome radi – kazao je zamenik gradonačelnika.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da Srbi i Rusi dele svoju istoriju, ne samo zato što su rođeni kao Sloveni i što su pravoslavni već i zato što su izabrali da dele vrednosti zbog kojih su uvek bili na istoj strani sveta. 

– Danas smo ovde da još jednom potvrdimo da su vrednosti slobode zapravo prava na izbor i odlučivanje. Ovaj spomenik nas podseća da ne treba da budemo manji od svojih predaka, a odnosi Srbije i Rusije su odnosi zajedničke budućnosti, budućnosti koju smo izabrali, koja je dobra Srbima i Rusima, kao i čitavom svetu – kazao je ministar Vulin.

Patrijarh srpski Irinej pozdravio je sve prisutne rečima da se nalazimo na svetom mestu gde počivaju brojna tela naših pravoslavnih hrišćana i naše braće Rusa, koji su položili živote svoje u borbi za slobodu našega naroda. 

– Ovde su mnogi Rusi našli svoje utočište, svoju drugu otadžbinu. Došli su brojni ruski naučnici, profesori, arhitekte, istoričari i lekari koji su svojim znanjem i stručnošću podigli nivo naše nauke, i zato im je naš narod večno zahvalan – kazao je patrijarh.

Direktorka Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kušenkova podsetila je da su ovaj kompleks blagoslovili patrijarsi Kiril i Irinej, kao i da je obnovljen 2014. godine kao rezultat bliske saradnje između „Gasprom Njefta”, ruske ambasade i podvorja Ruske pravoslavne crkve. 

Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev ukazao je da ovo mesto ima posebnu simboliku, jer kada poštujemo prošlost, razumemo vrednost budućnosti. 

– Povezanost naših naroda je vekovna i jaka, a pred ovim jedinstvenim spomenikom herojstva, istorije i kulture postajemo bliski sa onima čija je domovina Rusija, a večni dom Srbija. To može biti dužnost ali i privilegija. Volonterske akcije su česte u NIS-u, za nas je to način razmišljanja i praksa pomoći zajednici – kazao je Tjurdenjev.

Ruski nekropolj u Beogradu je osnovan dvadesetih godina 20. veka u okviru Novog groblja u Beogradu i na njemu je sahranjeno oko 400 ruskih emigranata. Jedno je od najvećih počivališta ruske emigracije u svetu i podseća na najsjajniji period srpsko-ruskog zajedništva – kada je car Nikolaj II uveo Rusiju u Prvi svetski rat kako bi pomogao Srbiji, koja je samo nekoliko godina kasnije otvorila vrata za oko 40 hiljada ruskih izbeglica. Važnost Ruskog nekropolja prepoznala je kompanija „Gasprom njeft” koja je pomogla obnavljanje ovog kompleksa, koji su 2014. godine svečano osvetili  patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.