subota, 23. jun 2018.

Vesić: Petnaest godina „Bir festa” deo istorije Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obratio se danas prisutnima na otvaranju izložbe „Petnaest godina Beogradskog bir festa” na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. On je tom prilikom zahvalio svima koji su u proteklih petnaest godina učestvovali u organizaciji „Bir festa” jer, kako je naveo, svi zajedno prave događaj koji je dobar po naš glavni grad. 

– Organizatori su pokazali da su uporni i da mogu da naprave i održe jedan kvalitetan festival. „Bir fest” je najveći pivski festival u ovom delu Evrope, ali i najveći u našoj zemlji, koji godišnje okupi oko pet stotina hiljada posetilaca. To je razlog zbog čega ga Grad Beograd na poseban način podržava, ove godine još snažnije, a od sledeće će i Vlada Srbije stati iza festivala. Tako neće biti samo beogradski već će dobiti i nacionalni značaj – istakao je Vesić.

On je pozvao sugrađane da posete izložbu i tako se podsete šta se sve dešavalo prethodnih petnaest godina, izražavajući uverenje da će trajati još dugo.

– Na fotografijama sa „Bir festa” vidi se i jedan deo istorije Beograda – naglasio je Vesić, osvrćući se na ulaganja u Kalemegdan – trenutnu rekonstrukciju Malog stepeništa i buduću gondolu koja će povezati ovaj deo grada sa Ušćem.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović precizirao je da Beograd ove godine na otvorenom ima oko šest stotina manifestacija. „Bir fest” prevazilazi naš region i po njemu smo prepoznatljivi u čitavom svetu, istakao je on.

Direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević podsetio je da je na ovom prostoru prvih pet godina održavan „Bir fest”, te da je prerastao u jedan od najvećih festivala ovakvog tipa u Evropi i postao brend Beograda. Izložba je prilika da se svi prisetimo njegovog razvoja, rekao je on. 
Predstavnik Beogradske kulturne mreže Dejan Grastić osvrnuo se na značaj manifestacionog turizma i ukazao na to da svake godine gosti Beograda ponesu lepe utiske sa „Bir festa”, čime mi kao zemlja pokazujemo svoju gostoprimljivost i interakciju sa svetom.  

Muzičar Aleksandar Petrović – Aca Seltik napomenuo je da veoma ponosan na činjenicu da su „Ortodoks Kelts” svirali na apsolutno svakom „Bir festu”, po čemu su jedinstveni, i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće. Za „Bir fest” je rekao da je on druga kuća ovog benda. 

U susret 16. izdanju ovog festivala koji se održava od 15 – 19. avgusta na Ušću, osnivač Beogradska kulturna mreža, uz podršku grada Beograda, organizovala je izložbu najboljih fotografija nastalih tokom proteklih 15 godina.