utorak, 17. jul 2018.

Vesić: Beograd čuva uspomenu na cara Nikolaja Romanova

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić učestvovali su danas u litiji povodom 100 godina od ubistva cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice. Litiju, koja se kretala od Hrama Svete Trojice na Tašmajdanu do spomenika caru Nikolaju predvodio je patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Srpske i Ruske pravoslavne crkve, a u svečanoj povorci, pored velikog broja Beograđana, učestvovali su i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, narodni poslanici, gradski odbornici i brojna udruženja koja neguju tradiciju prijateljstva srpskog i ruskog naroda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da se danas obeležava 100 godina od kada je mučeničkom smrću stradala porodica Romanov. 

– Beograd ima posebnu obavezu da na dostojan način obeleži ovaj dan zbog svega što je porodica Romanov učinila za Srbiju. Car Nikolaj je bio veliki i iskreni prijatelj Srbije, bio je u veoma bliskim odnosima sa tadašnjim regentom, a kasnije i kraljem Aleksandrom. Rusija je u Prvi svetski rat ušla zbog Srbije, pokušavajući da spase Srbiju od napada Austrougarske. Ruski car pomogao je da srpska vojska bude evakuisana sa obala Albanije, da se oporavi i kasnije oslobodi Srbiju. Zaista, ako srpski narod ima obavezu prema nekom drugom vladaru da ga se seća i tu uspomenu čuva, onda je to car Nikolaj Romanov. Zato smo veoma ponosni što smo pre nekoliko godina dobili spomenik caru Nikolaju Romanovu i to je znak naše zahvalnosti i sećanja na porodicu Romanov – kazao je Vesić.

On je podsetio da je kralj Aleksandar Karađorđević našao način da se oduži Rusiji i porodici Romanov. 

– Beograd je između dva rata, posle Pariza, primio najviše ruskih emigranata. Prema popisu iz 1931. godine, svaki šesti stanovnik Beograda bio je Rus, a oni su dali veliki doprinos razvoju Beograda, od kulture, umetnosti do nauke i drugih oblasti života. Šefovi većine katedri Beogradskog univerziteta tada su bili ruski profesori, oni su osnovali prvu baletsku školu, čak i prvu auto-školu, a većina najvećih građevina sagrađenih između dva rata bila je delo ruskih arhitekata, pre svega Nikolaja Krasnova. Radi se o neraskidivoj vezi ruskog i srpskog naroda i to je razlog što smo se danas okupili da obeležimo mučeničku smrt ruske carske porodice – kazao je zamenik gradonačelnika.

Patrijarh srpski Irinej podsetio je na život, dela i smrt cara Nikolaja i njegove porodice, naglasivši da između dva naroda, srpskog i ruskog, postoje bratski odnosi i bliskost i razumevanje koje stalno treba unapređivati.

Ministar Nenad Popović istakao je da je i današnja politika Ruske Federacije u saglasnosti sa ciljevima srpske politike i njenog rukovodstva, kao i da politika predsednika RF Vladimira Putina za Republiku Srbiju predstavlja veliki oslonac u očuvanju srpskih interesa u međunarodnim odnosima.

Litija se kretala od Tašmajdana, preko Bulevara kralja Aleksandra i Trga Nikole Pašića do Ulice kralja Milana, gde se nalazi spomenik caru Nikolaju Romanovu.