sreda, 18. jul 2018.

Vesić: Svi objekti izgrađeni u okviru Beograda na vodi ostaju Beogradu

Ne postoji projekat koji je više kritikovan u Evropi od „Beograda na vodi”, ali Beograd se menja, čitav taj kraj se menja i Savamala ponovo postaje centar grada, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na TV „Hepi”, istakao da je ovakav projekat planiran još šezdesetih godina prošlog veka.

– Isto je i sa železničkom stanicom. Od 1972. godine u svim planovima grada se predviđa izmeštanje železničke stanice, a sada se kritikuje što je ona premeštena u Prokop. Stara zgrada biće pretvorena u muzej, dok će na mestu gde su bili peroni biti umetnička galerija i to su objekti koji ostaju Beogradu. Kao što i hotel „Bristol” i zgrada Beogradske zadruge ostaje Beogradu – rekao je Vesić.

On je dodao da je „Beograd na vodi” najvažniji projekat u Beogradu, u okviru koga stiže 3,5 milijardi evra i na čijem gradilištu je svakodnevno oko 1.500 radnika. 

– Na tom mestu će biti izgrađeno 6.000 stanova, živeće 14.000, a radiće 12.000 ljudi. Pored toga biće urađen novi centralni park čija će izgradnja početi  do kraja godine i koji kao javna površina ostaje Beogradu. Novi Bulevar Vudroa Vilsona prolaziće paralelno sa Savskom ulicom i na taj način je rasteretiti, takođe se gradi o trošku investitora, a ostaje u vlasništvu Republike Srbije. Savski trg koji će biti izgrađen ispred zgrade nekadašnje železničke stanice, gde će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, rekonstrukcija Savske i Karađođeve ulice takođe će se raditi o trošku investitora, kao što je i Sava promenada urađena isto sredstvima iz tog izvora – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, čitav deo Savamale se već promenio i iseljavanjem autobuske stanice, izmeštanjem železničke stanice, rekonstrukcijom ulica i izgradnjom novih parkova, Savamala ponovo postaje privredni centar Beograda, ono što je bila između dva rata.  

– Očekujem da radovi u Ulici kneza Miloša počnu na jesen sledeće godine jer ćemo tokom proleća raditi Savski trg. Već za dva dana počinju radovi u Ulici kneginje Zorke, od Bulevara kralja Aleksandra do Makenzijeve, rekonstrukcija Svetogorske je u toku, Bulevar oslobođenja biće završen do 1. septembra, a radove u Radničkoj završićemo do kraja avgusta. Radovi na platou na Slaviji izvode se o trošku izvođača i rok je 8. avgust, nakon čega možemo da aktiviramo sredstva obezbeđenja i posao damo nekim drugim firmama – rekao je Vesić.

Govoreći o investicijama u Beogradu, Vesić je kazao da se grad trudio da svakom investitoru izađe u susret.

 – Puno smo se trudili da dovedemo „Ikeu”, „Meitu” i druge investitore. Mora postojati snažna politička volja za dovođenje investitora i to imamo, a od njih imamo veći društveni bruto proizvod, više radnih mesta i rezultat je da grad izgleda bolje, o čemu svedoči i Beograd na vodi. Beograd među investitorima danas važi za dobro mesto za ulaganje i mi ćemo nastojati da takav trend održimo i u budućnosti – kazao je Vesić.