sreda, 18. jul 2018.

Dug roditelja za vrtiće smanjen za trećinu

Dug roditelja beogradskim vrtićima smanjen je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak.

Ukupan dug roditelja prema beogradskim vrtićima u junu ove godine iznosi 145,2 miliona dinara, dok je pre godinu dana iznosio 215,8 milona dinara. 

– Zadovoljan sam tempom smanjenja duga koji je u decembru iznosio 220 miliona dinara, jer smo pronašli model za postepeno smanjenje duga, ali bez pritiska na roditelje – naglasio je Gak za „Večernje novosti”.

On je naveo i da za one roditelje koji ne plaćaju redovno račune nalaze način kako da ih izmire.

– Ovakav odnos, bez pritisaka na roditelje rezultirao je manjim dugovanjima. Ispisivanje deteta iz vrtića je mera kojoj se pribegava tek kada se iscrpe sve druge mogućnosti, poručio je Gak i dodao da je od početka godine iz vrtića ispisano 44 dece zbog neplaćena tri i više računa, ali i da je to krajnja mera ukoliko ne postoji način dolaska do obostrano prihvatljivog rešenja za izmirenje duga.

Takođe, sekretar je istakao da je smanjenje duga za više od 70 miliona dinara za godinu dana rezultat odgovorne politike grada i sektora dečje zaštite. 

Najveći pojedinačni dug roditelja iznosi 167.911 dinara za vrtić na Novom Beogradu, kao i višegodišnje neizmerenje obaveze porodice koja je u izuzetno teškom materijalnom stanju. 

Roditelji čija su deca ispisana iz vrtića po isplati duga mogu opet konkurisati za mesto u državnim vrtićima.