subota, 21. jul 2018.

Vesić: Beograd ima tradiciju automobilizma

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić svečano je danas otvorio „Trofej Beograda karting slalom”, koji se prvi put održava na karting stazi Ade Huje. On je dao start za trku koja je okupila sedamdeset takmičara i brojnu publiku i tom prilikom istakao da je ovo samo jedna u nizu trka koje se organizuju u Beogradu. 

Događaju su prisustvovali predsednik Sportskog auto i karting saveza Srbije Staniša Lazarac i generalni sekretar auto moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto moto saveza Beograda Predrag Đurđev.

– Beograd ima tradiciju automobilizma, mnogo trka i brojnu publiku. Grad Beograd podržava ovakva takmičenja. Naša najveća trka „Nagrada Beograda” održava se na Ušću, a ove godine u septembru okupiće oko 150 takmičara. Pored toga, imamo i čuvenu reli trku na Avali, koja se vozila i pre rata, a poznato je da je dugo kraljica Marija držala rekord na stazi. Beograd ima i trku na Košutnjaku, a obnovljena je i trka oko Kalemegdana, s nadom da će ući u zvaničan kalendar trka. Zahvalan sam svima koji učestvuju u organizaciji ovakvih manifestacija jer one afirmišu automobilizam – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da kreće obnova Muzeja automobila, koji čuva tradiciju automobilizma i uspomene na naše velike asove. Jednim delom će biti preseljen ispod Brankovog mosta, u prostor od oko 800 kvadrata, koji je za tu namenu obezbeđen, naveo je Vesić. 

Predsednik Sportskog auto i karting saveza Srbije Staniša Lazarac ovom prilikom je izrazio veliku zahvalnost Gradu Beogradu i Vesiću lično na pomoći da se održi jedna lepa manifestacija, posle dugo godina. To je važno zbog toga što će Beograd naredne godine dobiti Evropski šampionat u auto slalomu. On je najavio da će se u septembru na ovom prostoru održati finale evropskog šampionata za najmlađe, te da se očekuje oko 150 mladih iz čitave Evrope, kojima će biti data mogućnost da pokažu svoje bravurozne vožnje. 

Generalni sekretar auto moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto moto saveza Beograda Predrag Đurđev podvukao je da će ova trka postati nov simbol automobilizma Beograda i precizirao da slalom ima sve više podrške i pristalica u Evropi. Od naredne godine ova trka će se bodovati za Centralnu evropsku zonu evropskog šampionata, te će zasigurno privući još više publike, zaključio je on.