sreda, 15. avgust 2018.

Puštena u rad kanalizacija u naselju Šljivice

Izgradnja kanalizacione mreže i fekalno-crpne stanice u naselju Šljivice je završena i na ovaj način je omogućeno da se na kanalizaciju priključi 197 domaćinstava, saopšteno je iz Opštine Obrenovac.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je prilikom obilaska ove lokacije podsetio da su radovi počeli pre dve godine, a da od sutra građani mogu da podnose zahteve za priključivanje na mrežu.

– Tačno dve godine posle početka radova, koji su bili zaista zahtevni, urađeno je preko tri i po kilometra mreže kroz kompletno naselje i urađena je crpna stanica. Pozivam sve da već od sutra dođu u „Vodovod” i prijave se za priključenje na kanalizacioni sistem, a mi ćemo se baviti i drugim projektima, kao što je nastavak vodosnabdevanja u selima ka Ubu, novi cevovod fi 400 duž Valjevskog puta od Bošnjaka do Grabovca i kanalizacija za Valjevski put. Kanalizacija za Šabački put se takođe projektuje. Sve radimo sistemski i planski – istakao je Čučković.

On je podsetio da je izgradnja kanalizacionog sistema u Obrenovcu započeta 1963. godine i da je prva cev išla direktno u Kolubaru. Danas, posle više od pola veka, dodao je, nisu sva naselja priključena na mrežu.

Čučković je zahvalio Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, koja je posvećena ovom poslu i podjednako brine o prigradskim opštinama. On je poručio da će se sa poslovima nastaviti dok se ne bude stiglo do poslednje kuće u skladu sa Generalnim planom Grada Beograda za razvoj kanalizacione mreže do 2025. godine.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda Branislav Popović objasnio je zašto su ovi radovi značajni.

– Ovaj projekat je značajan za ovo naselje, ali i za ceo Beograd u smislu zaštite životne sredine, jer vodopropusne septičke jame zagađuju podzemne vode. Nama je od velikog značaja da svuda gde je moguće dovedemo kanalizacioni sistem, ljudi prave i nepropusne septičke jame, i to je odlično, ali kroz neko vreme taj trošak postane tako veliki za njihov kućni budžet – zaključio je Popović.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija” Obrenovac podsećaju da zahtev i potrebna dokumentacija koštaju oko osam hiljada dinara, kao i da je od dokumenata potrebno dostaviti kopiju plana parcele, list nepokretnosti i građevinsku dozvolu ili dokaz da je objekat u postupku legalizacije.