utorak, 21. avgust 2018.

Osnovci iz Hrvatske obišli Zemun

Osnovci iz hrvatskih mesta i gradova Rijeke, Osijeka, Vukovara, Ogulina, Okučana, Viškova, Vrbovskog, Borova, Korenice, Benkovca i srpskog sela Kašić u zaleđu Zadra, u okviru Regionalne letnje škole srpskog jezika, istorije i kulture „Sveti Sava”, obišli su znamenitosti Zemuna, saopšteno je iz ove gradske opštine. 

Mališani su obišli Zemunski kej, Milenijumski spomenik na Gardošu i Veliko ratno ostrvo. Prilikom posete Kuli na Gardošu imali su prilike da pogledaju izložbu „Pod Zemun” i saznaju nešto više o zemunskim lagumima, a na popularnoj plaži Lido sa radošću su uzeli učešće u zabavno-sportskom programu.

Predsednik opštine Dejan Matić tom prilikom izjavio je da je ova letnja škola prilika da deca upoznaju svoj identitet, svoje korene, bogatu istoriju ovog podneblja i da na taj način temelje svoju budućnost. On je poželeo da im utisci koje ponesu iz otadžbine ostanu u dugom i lepom sećanju, i da nastave da održavaju vezu sa prijateljima koje su ovde stekli.

Tokom pet dana boravka, pored edukativnih radionica gde se upoznaju sa maternjim jezikom, biće u prilici da upoznaju kulturno-istorijske spomenike Beograda, uživaju u rekreaciji i druženju sa vršnjacima.