nedelja, 2. septembar 2018.

Odžana kružna auto-trka „Nagrada Beograda – Ušće 2018”

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas održavanju kružne auto-trke „Nagrada Beograda – Ušće 2018” i tom prilikom rekao će ovo mesto i ubuduće okupljati ljubitelje ovog sporta, najuspešnije vozače i najbrže automobile. Na stazi dugoj 2.325 metara bilo je više od stotinu vozača.

– Beograd ima veliku tradiciju auto-trka, jedna od prvih trka Formule jedan održana je upravo u našem gradu pre Drugog svetskog rata na Kalemegdanu. Sada je Ušće postalo prepoznatljivo po auto-trkama i nadam se da ćemo tu tradiciju uspešno nastaviti i narednih godina. Ova manifestacija govori o tome da auto-sport ima budućnost u našoj zemlji. Hvala Dušanu Borkoviću koji nam pruža nadu da ćemo u auto-sportu imati još šampiona – naglasio je Mladenović i dodao da će Grad Beograd nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ova trka boduje i na međunarodnom planu, što uliva nadu da auto-sport ima budućnost.

V.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš naglasio je da je ove godine postavljen novi asfalt na celoj stazi i dodao da komunalni sistem Beograda uvek stoji iza događaja u gradu, naročito onih kojima je cilj promocija glavnog grada.

– Sledeće godine ćemo dodatno ojačati stazu i na delu gde se odžava trka na 402 metra. Na stazi su sada urađene nove elestično odbojne ograde dužine više od 500 metara, postavljene su i sve ostale bezbednosne prepreke i barijere, tako da iz godine u godinu radimo na bezbednosti svih učesnika, ali i posmatrača – pojasnio je Glavaš.

Predsednik Sportskog auto-moto saveza Beograda Predrag Đurđev rekao je da je ovo takmičenje ponos auto-moto sporta.

– Staza je zahvaljujući ljudima iz grada i komunalnim službama visokog standarda sa novim asfaltom i može da dočeka nove generacije u boljem, sigurnijem i kvalitetnijem ruhu – naveo je Đurđev.

Vozači su nakon jučerašnjih verifikacija i tehničkog prijema u svih pet divizija održali po dva treninga od 15 minuta. Današnja trka će se bodovati za FIA Centralno-evropsku zonu (CEZ), Nacionalni šampionat Srbije, Otvoreno prvenstvo Srbije i Šampionat Bosne i Hercegovine. 

Događaju su prisustvovali i predsednik Srpskog auto i karting saveza Srbije Staniša Lazarac, kao i legenda srpskog automobilizma Miodrag Đelmaš i aktuelni takmičar u ovom sportu Dušan Borković.

Kružnu auto-trku „Nagrada Beograda – Ušće 2018” organizovali su Auto-moto savez Srbije (AMSS), Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS), Sportski auto-moto savez Beograda (SAMS) uz podršku Skupštine Grada Beograda, Sportskog saveza Srbije (SSS), AMS Osiguranja.