petak, 14. septembar 2018.

Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine

Muzej grada Beograda započeo je danas kampanju sistematskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Crkvine u Stublinama, saopšteno je iz ovog muzeja. 

Dosadašnja arheološka iskopavanja na ovom nalazištu donela su veoma važne rezultate za poznavanje stanovanja, ekonomije, kulta i religije tokom perioda poznog neolita. 

Stručnjaci Muzeja grada Begrada ove godine nastaviće istraživanje vinčanske kuće, čija orijentacija odstupa od uobičajenog položaja objekata na Stublinama, a sa ciljem otkrivanja namene i značaja ove kuće.

Tokom prethodnog istraživanja ove kuće, među brojnim fragmentovanim i celim predmetima od pečene gline, kosti, kamena i roga, pronađena je i figurina koja predstavlja fantastično biće, polučoveka-polumedveda sa tragovima crvene boje na glavi i telu. Ovo je prva figurina iz Stublina na kojoj su vidljivi tragovi bojenja. Preliminarni rezultati istraživanja ove kuće prezentovani su prošle godine u okviru izložbe „Jedna malo drugačija kuća. 

U narednom periodu, u pripremi je i izložba „Delići neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vinčanske kulturne baštine u Stublinama”, koja će biti realizovana u Galeriji SKC „Obrenovac”, kao i niz radionica i predavanja o značaju  konzervacije u Obrenovcu i Stublinama.    

Lokalitet Crkvine u Stublinama nalazi se u blizini Obrenovca, na oko 50 kilometara jugozapadno od Beograda. Reč je o velikom vinčanskom naselju iz perioda poznog neolita na kome je nedestruktivnim metodama terenske prospekcije evidentirano preko 250 kuća i drugih nerezidencijalnih objekata. Prva arheološka iskopavanja u Stublinama sprovedena su 1967. godine. Vlada Republike Srbije je 2014. godine proglasila Crkvine u Stublinama za kulturno dobro.