petak, 14. septembar 2018.

Vesić: „Železnice Srbije” dužne da obezbede eksponate Železničkog muzeja

Jedini koji su odgovorni za ono što se desilo u ložionici nekadašnje Glavne železničke stanice su „Železnice Srbije”. One su bile dužne da obezbede tu imovinu, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gostujući u Jutarnjem programu „Studija B”. 

– Radi se o vrednim muzejskim eksponatima i ja ne znam zašto oni nisu dobro čuvani. „Železnice” su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo – kazao je Vesić.

On je precizirao da je juče tim povodom održan sastanak na kome je posredovao Grad Beograd. 

– Grad Beograd nema nikakve veze sa tim događajem, ali smo bili tu zajedno sa preduzećima „Beograd na vodi” i „Železnice” i tada je dogovoreno da „Železnice” obezbede prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno, a da će Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napraviti projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati – kazao je Goran Vesić, istakavši da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom. 

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

– Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture. Mi ne želimo da se više dešava da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, a zbog nje sto hiljada ljudi ostane bez struje više sati – istakao je Goran Vesić.