petak, 14. septembar 2018.

Svečano otvoren 52. Bitef

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić prisustvovala je večeras ceremoniji svečanog otvaranja 52. Bitefa i izložbe „Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Bitef festival predstavlja jednu od jedanaest velikih manifestacija koje je osnovao i podržava Grad Beograd, podsetila je tom prilikom Ivona Jevtić.

– Realizacija ove manifestacije, koja je poverena Bitef teatru, ustanovi kulture od značaja za grad Beograd, omogućena je finansijskom podrškom od 26 miliona dinara, što znači da je Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za kulturu, uvećao planirani iznos za finansiranje manifestacije za dva miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Bitef festival, na kojem su dugi niz godina prikazivna velika dela međunarodne pozorišne produkcije, jeste jedna od kulturnih pojava koje Beograd čine prepoznatljivim i utiču na njegovo pozicioniranje na kulturnoj mapi Evrope i sveta. Ova međunarodna manifestacija predstavlja jedinstven događaj na našoj kulturnoj sceni, koja u najboljem smislu promoviše kulturu Srbije u svetu – istakla je Ivona Jevtić. 

Ona je podvukla međunarodni karakter Bitefa jer privlači i veliki broj inostranih partnera i ambasada koje prepoznaju njegov značaj na međunarodnoj pozorišnoj i izvođačkoj sceni. S tim u vezi, posebnu zahvalnost izrazila je ambasadama, kulturnim centrima i institutima Nemačke, Izraela, Švajcarske, Francuske za podršku koju pružaju festivalu na predstavama u glavnom programu, ali i Delegaciji Evropske Unije u Srbiji, koja je takođe podržala realizaciju ove gradske manifestacije.

Takođe, veliku podršku za svoj rad i za svoj budući rad Bitef festival je dobio i od Vlade Republike Srbije, kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, koji u skladu sa svojom strategijom razvoja kulture i kreativne industrije u Srbiji identifikuje Bitef festival kao jednu od najznačajnijih kulturnih pojava. 

U okviru selekcije glavnog programa Bitef festivala, tokom 10 dana trajanja festivala publici će biti predstavljeni projekti iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Belgije, Švajcarske, Hrvatske, Srbije, Estonije i Izraela, pa samim tim se može reći da će u tom periodu „Beograd biti svetski pozorišni centar”, navela je Ivona Jevtić. 

Dan svečanog otvaranja festivala ujedno je i EU dan na Bitefu. U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar u Beogradu priredili su izložbu o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji kroz koju će se posetioci podsetiti šta sve čini bogato kulturno nasleđe Srbije, a kao prateći sadržaj dostupni su kratki filmovi o kulturnom nasleđu. Izložbu su zvanično otvorili Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, i šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrici.

Bitef se ove godine održava od 13. do 22. septembra pod sloganom „Svet bez ljudi”. U ovogodišnjoj selekciji je deset predstava, a dominiraju predstave političkog pozorišta, muzičkog pozorišta, ali i instalacije, posebno rađene za pozorišne prostore.