sreda, 19. septembar 2018.

Duhovne svečanosti u Rakovici

U porti Hrama Svetog vladike Nikolaja Velimirovića u Resniku sinoć su svečano otvorene treće Duhovne svečanosti „Put duhovnosti”, saopštavaju iz opštine Rakovica. Manifestaciju su organizovali Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, Hram Sv. Vladike Nikolaja i Manastir Rakovica, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Rakovica.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić, dok su počasni gosti bili iguman manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara otac Gerasim i Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković.

U znak zahvalnosti, povelje za poseban doprinos u izgradnji Hrama Sv. vladike Nikolaja Velimirovića i za svesrdno zalaganje za unapređenje duhovnosti u Srbiji uručene su državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosavu Miličkoviću i ktitoru hrama Sanji Jakovljević. Predsedniku opštine Rakovica Vladanu Kociću uručena je povelja za izuzetan doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa Srbije kroz manifestaciju „Put duhovnosti”.

Na otvaranju duhovnih svečanosti nastupili su „Srpski pravoslavni pojci”, dramski umetnik Feđa Stojanović, Milenko Ivanović i Škola frule „Sveti vladika Nikolaj” iz Kragujevca, Pevačko društvo „Prelo” i grupa „Beogradska čalgija”.
Manifestacija „Put duhovnosti“ ove godine će trajati od 18. do 21. septembra, imaće veliki broj programskih sadržaja i okupiće veliki broj učesnika, predstavnika sveštenstva, veroučitelje i učitelje veronauke u Rakovici, ansamble kulurno-umetničkih društava Rakovice, akademske slikare i brojne umetnike i kulturne stvaraoce.

Danas se Duhovne svečanosti nastavljaju likovnom radionicom „Savremeni ikonopis u stripu i radionicama na temu lika i dela Vladike Nikolaja Velimirovića namenjene učenicima osnovnih škola. U galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica biće održan program pod nazivom „Hram u podavalju”, a u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, održaće se horske svečanosti pod nazivom „Sazvučja”. Duhovnu muziku izvodiće crkveni hor „Oplenac”, hor gimnazije „Vuk Karadžić” iz Loznice, hor duhovne muzike „Iskon” iz Kovina, crkveni hor „Vidik” sa Vidikovca, hor Srednje muzičke škole „Davorin Jenko” i „Srpsko pevačko društvo” iz Rume.