četvrtak, 20. septembar 2018.

Digitalizacija javne uprave je prioritet

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović učestvovao je danas na „TeleGroup Infosec” konferenciji u Belom dvoru. Panel je bio edukativnog karaktera, organizovan uz podršku Fondacije za obrazovanje prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, a na njemu su pored Mladenovića učestvovali ambasador SAD Kajl Skat i ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam. 

Tema konferencije jeste da se državnim institucijama i poslovnim sistemima obezbede informacije kako da zaštite svoje IT i komunikacione sisteme od napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotrebe informacija.

Mladenović je na skupu naglasio da je digitalizacija jedan od najvećih prioriteta naše države.
 
– Prethodnih godina je dosta učinjeno da se sistem digitalizuje, a postoje dugoročni planovi kako da se naš sistem unapredi. Prvi prioritet je da se digitalizuje javna uprava koja već pruža bolje usluge građanima i privredi. Elektronska uprava je moćan alat u borbi protiv „sive zone” – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Srbija i Grad Beograd užurbano rade na povezivanju podataka svih državnih organa. 

– Od 1. januara 2019. godine uvodimo potpune elektronske poreze na imovinu, a od 1. oktobra ove godine krenuće program poreskih podsticaja za sve preduzetnike. Akcenat se stavlja na mlade ljude koji prvi put osnivaju kompaniju. Prve godine rada oni će biti oslobođeni poreza i doprinosa – naglasio je pomoćnik gradonačelnika.
 
Mladenović je rekao da Grad Beograd ima otvorene podatke. Kao primer je naveo javni prevoz. Ti podaci sa portala odnose se na linije gradskog prevoza, red vožnje, cene karata, stajališta, daljinar, trase, parkirališta i servisne informacije. 

U ovoj godini Gradska uprava je drugim institucijama uputila 5.234 zahteva i obradila 27.901 predmet. 

– Što se tiče Kataloga elektronskih usluga, Grad Beograd ima 123 usluge koje pruža 18 organizacionih jedinica. Te usluge su namenjene građanima i privrednim subjektima – istakao je Andreja Mladenović. 

U punoj svečanoj sali Belog dvora on je pričao  o projektu „e-beba”,  onlajn prijavi za roditeljski dodatak i novčana davanja porodiljama sa teritorije prestonice Srbije.
 
Ambasadori Skat i Fišer-Kam pojasnili su kako su njihove države uspele da zaštite svoje IT i komunikacione sisteme od napada.

Na skupu je govorio Miloš Simić, direktor „Telekoma” za IT podršku i ITC servis, a moderator konferencije je bio Dino Novak.