utorak, 25. septembar 2018.

Obilazak Zemunskog groblja

Gradska opština Zemun i Turističko društvo „Zemun” organizovali su sve zainteresovane građane obilazak Zemunskog groblja sa turističkim vodičem Olgom Stojčić. Okupljeni građani su saznali interesantne detalje o istoriji ove prestoničke opštine. Grupno su obišli znamenite građevine, poput crkve svetog Dimitrija, poznatije kao Hariš – Petrovićeva kapela. Laganom šetnjom, iskusni vodić ih je upoznao sa istorijatom mauzoleja fon Pavla Georgija Spirte. Oni su obišli Kapelu žalosne Gospe, zgdanje gotičkog Raspeća i kapelu porodice Treščik, a imali su i predavanje o reljefim, kompozicijama i nadgrobnim spomenicima koji su dela slavnih umetnika Petra Palavičinija, Tome Rosandića i mnogih drugih. 

U jedinstvenoj šetnji kroz istoriju Zemuna prisutni su se upoznali sa životima i delom mnogih znamenitih Zemunaca, čiji zemni ostaci počivaju na Zemunskom groblju, kao što su Petar Marković, prof. dr Vojislav Subotić, Stevan J. Popović, Franja Jenč, pesnici Raša Livada i Nikola Cincar – Poposki, kao i sa porodičnim grobnicama Mozer, Kraus, Tabački...

Obilazak Zemunskog groblja bio je i hod kroz slavnu istoriju Zemuna, u kojem su živeli i žive kroz decenije i vekove zajedno mnogi narodi: Srbi, Hrvati, Nemci, Cincari, Jevreji, te je podrazumevao šetnju kroz pravoslavno, katoličko i jevrejsko groblje.