sreda, 10. oktobar 2018.

Arheološko druženje u Rančićevoj kući i Legatu dr Aleksandra Kostića

U Rančićevoj kući, sedištu Centra za kulturu Grocka, održana je prava arheološka radionica za đake iz Grocke, upriličena povodom manifestacije „Dani evropske baštine”.

Ovom prilikom, arheolozi iz Muzeja grada Beograda – kustosi Dragana Stojić i Ana Živić prikazale su učenicima četvrtog razreda šta je posao arheologa, kako se obavljaju iskopavanja, šta se radi sa pronađenim predmetima, koje sve alate koriste, i naročito kako se postupa sa fragmentima. Kako bi radionica bila što verodostojnija, đaci su za ovu priliku poneli stare i okrnjene keramičke šolje i činije.

Arheološko druženje nastavljeno je u nedavno otvorenom Legatu dr Aleksandra Kostića, gde su se đaci susreli sa pravim arheološkim nalazima koji potiču sa teritorije opštine Grocka. Pored okamenjenih puževa i lišća, zuba i kostiju mamuta, zbirku čine keramika i posude iz različitih perioda, kameno oruđe, koštane udice i igle, koplja i metalno oruđe, narukvice, rimske fibule i novčići, predmeti iz vremena turske i austrougarske vladavine.