četvrtak, 18. oktobar 2018.

Velika akcija čišćenja javne zelene površine u Filmskom gradu

Opština Čukarica, u saradnji sa „Beokomom” i javnim komunalnim preduzećima, organizovala je akciju uklanjanja deponije i rastinja na prostoru između ulica Arčibalda Rajsa i Miloja Zakića. Cilj akcije je da se kompletno uredi površina od tri hektara, koja je godinama bila zapuštena i s vremenom pretvorena u deponiju.

Akciji su prisustvovali član Gradskog veća Zoran Adamović, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić. Zoran Adamović je tom prilikom rekao da grad čini sve kako bi Beograd bio čistiji i uređeniji i dodao da je ova akcija primer dobre saradnje opštine, gradskih  komunalnih preduzeća i građana.

Darko Glavaš je istakao da će ova sveobuhvatna akcija uređenja, u koordinaciji sa „Beokom servisom”, u kojoj su učestvovale ekipe javnih komunalnih preduzeća „Gradske čistoće” i „Zelenila”, trajati narednih desetak dana i da će biti uklonjeno više stotina tona nakupljenog komunalnog otpada i rastinja, a što je najvažnije biće srušeni i uklonjeni ostaci nekadašnje betonjerke. Ova akcija zahtevala je angažovanje teške mehanizacije i velik broj radnika, a time i sredstava, te je on apelovao na građane da poštuju komunalni red i ne bacaju komunalni otpad na mestima koja za to nisu predviđena.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić naglasio je da je ova površina godinama bila zapuštena i s vremenom pretvorena u deponiju zbog nerešenih imovinskih pitanja i nesavesnog ponašanja pojedinaca. Reč je o prostoru na kome je svojevremeno preduzeće „Stankom” imalo pravo korišćenja. Međutim, kako je ovo preduzeće otišlo u stečaj, a pracele nisu privedene nameni, Sekretarijat za imovinske i pravne poslove doneo je rešenje o prestanku prava korišćenja svih katastarskih parcela na tom području firmi „Stankom”. Kako je ova površina sada u nadležnosti grada, Opština Čukarica pokrenula je inicijativu da se ova zapuštena površina uredi.

Naime, prva faza raščišćavanja ovog područja bila je početkom godine, a današnja akcija organizovana je kako bi se posao priveo kraju i uklonili ostaci napuštenog objekta nekadašnje „betonjerke”.

Ova lokacija je po svojoj nameni javna zelena površina za sport i rekreaciju, te je namera da se u narednom periodu ova površina privede nameni za koju je predviđena, što će značajno doprineti komunalnom uređenju ovog dela Čukarice, rekao je predsednik opštine.

Opština Čukarica će nakon uspešno sprovedene akcije čišćenja na ovom području postaviti zapreke kako bi sprečila mogućnost stvaranja novih deponija, a sve do privođenja ove površine svojoj nameni.

Foto: Opština Čukarica