četvrtak, 18. oktobar 2018.

Izložba „Podeljeni svetovi” u Muzeju afričke umetnosti

Gradski većnik Fadilj Eminović prisustvovao je večeras u Muzeju afričke umetnosti otvaranju izložbe „Podeljeni svetovi”, svetski priznatog umetnika Masinise Selmanija. Izložbu je svečano otvorio ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni.
 
Eminović je objasnio da je na izložbi „Podeljeni svetovi” prikazano 13 crteža iz šest serija, dva pojedinačna rada i dve animacije.
 
–Masinisa Selmani, koji živi i radi na relaciji Alžir – Francuska, inspiraciju pronalazi u društveno-političkim problemima koje preuzima iz novinskih isečaka, koje sakuplja godinama. Za njegov rad je karakteristično da je stalno na granici između stvarnog i nestvarnog, komedije i tragedije. Njegove montaže slika i crteža, kao i kratke animacije pune su humora i ironije – istakao je Eminović.
 
Ambasador Mondoloni je izrazio zadovoljstvo jer ima priliku da otvori izložbu svetski proznatog umetnika Masinisa Selmani, koji je spona između Alžira i Francuske, ali i Alžira i Evrope.
 
Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić je podsetila da je Masinisa Selmanija časopis Le mond proglasio jednim od pet najboljih umetnika afričkog porekla.
 
Izložbu je organizovao Muzej afričke umetnosti sa Francuskim institutom u Beogradu. Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i javnog života.