petak, 19. oktobar 2018.

„Pametni gradovi” doprinose boljem funkcionisanju grada

Glavni gradski urbanista Milutin Folić učestvovao je danas na panel diskusiji „Pametni gradovi Evrope” koja se, u okviru Drugog festivala „pametnih gradova”, održala u Domu omladine. 

On je istakao da „smart siti” nije samo korišćenje najnovijih tehnologija već i bolje funkcionisanje grada, racionalnije korišćenje resursa i na kraju ušteda sredstava. 

– Grad Beograd nije lider u svetu kada je u pitanju korišćenje modernih tehnologija u svakodnevnom funkcionisanju građana, a cilj nam je da se to u narednom periodu promeni. Želimo da pokrenemo niz aplikacija putem kojih će se komunicirati sa građanima na transparentniji način, od javnog gradskog prevoza pa do racionalnijeg korišćenja toplotne energije ili upotrebe vode iz sistema – naglasio je Folić.

On je najavio u narednom periodu postavljanje „pametnih klupa” na solarnu energiju, gde će građani moći da pune mobilne telefone. Takođe  je naglasio da su već na desetak mesta u gradu postavljeni info-ekrani putem kojih sugrađani i turisti mogu da se informišu.

On je zaključio da „pametni gradovi” mogu da doprinesu i većoj bezbednosti građana, podsetivši na pozitivan primer Moskve tokom nedavno održanog Svetskog prvenstva u fudbalu. 

Drugi festival pametnih gradova pod nazivom „Budućnost urbanih inovacija i pametnih gradova stiže u Srbiju” održava se u Beogradu, od 19. do 21. oktobra.