petak, 19. oktobar 2018.

Počeli „Dani slobode” muzičko-scenskim spektaklom u Staroj šećerani

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević otvorio je večeras manifestaciju „Dani slobode”, koja će trajati do 1. novembra. Zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem prisustvovao je u zgradi Stare šećerane premijeri predstave „Oslobođenje Beograda u pet slika”, reditelja Ljubiše Ristića. Muzičko-scenski spektakl i izložbu povodom važnog istorijskog događaja gledali su ministri Vlade Srbije – Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, te zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, kao i brojni državni i gradski funkcioneri.   

Nikodijević je na naglasio da ove godine Grad Beograd i Republika Srbija proslavljaju dva velika datuma iz naše slavne istorije, 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. 

– Te datume obeležavamo kroz manifestaciju koju smo nazvali „Dani slobode”. Iako je simbolika i jubilej koji slavi čitava Evropa i svet, u susret stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, toliko velika i snažna, mi nismo želeli da 20. okrobar 1944. godine bude u  drugom planu zbog obeležavanja godišnjice završetka Velikog rata, kako su ga naši stari nazivali – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, obeležavanje Dana oslobođenja od nemačkih okupatora i povratka slobode u naš grad, predstavlja deo duge tradicije obeležavanja važnih događaja u istoriji Srbije, srpskog naroda i svih građana Republike Srbije.

– Beogradska operacija predstavlja u istoriji jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Združene jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, u teškim borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, oslobodile su Beograd, glavni grad Jugoslavije i veliki deo Srbije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda. U borbama za oslobođenje glavnog grada poginuo je veliki broj partizana i crvenoarmejaca, kao i veliki broj civila – zaključio je Nikodijević. 

Iako se čovečanstvo tokom proteklih sedan decenija dinamično menjalo, iako su dolazile nove generacije Evropljana, sve velike nacije Evrope i sveta, zadržale su i sačuvale izrazito pozitivan odnos prema vrednostima zasnovanim na antifačističkim načelima, na kojima počiva savremena civilizacija. 

– U temeljne vrednosti Evropske unije ugrađeni su antifašizam i slobodarsvo. Pobeda saveznika u Drugom svetskom ratu je istorijska činjenica i kao takva se uči u školama i prenosi se na nove generacije. I u našem društvu u čitavom posleratnom periodu negovale su se antifašističke vrednosti. Izuzetak od tog pravila beležimo samo u periodu nakon 2000. godine, kada je nakon velikih društvenih promena, došlo i do neopravdanog i zabrinjavajućeg nipodaštavanja antifačističkih tradicija i slobodarskog duha kojim se naši narodi ponose. Ova pojava nije utemeljena u narodu, ona nema uporišta u istoriografiji i nauci uopšte, ona je bila samo puki odraz ideološkog obračuna tadašnje vladajuće elite sa političkim protivnicima – rekao je Nikodijević.  

Predsednik gradskog parlamenta je naglasio da se na našu sreću ta neprirodna negacija istinskih ljudskih vrednosti i neprolaznog značaja borbe za slobodu, završila početkom ove decenije, jasnim izrazom narodne volje. 

– Ponovo su snažno i trajno afirmisani slobodarski duh i vrednosti zasnovane na antifašizmu, na borbi protiv nejednakosti, za mir i slobodu među narodima.Danas kada su ponovo na sceni izazovi ksenofobije, nacionalizma ali i novih oblika fašizma, posebno je važno da baš Srbija i Beograd istaknu svoju privrženost sistemu vrednosti koji neguje ceo napredni svet. Naša rešenost da svuda i na svakom mestu ističemo vrednosti antifašizma i borbe za slobodu malih naroda kao što je naš, posebno dobija na značaju u savremeno doba digitalizacije, koje uprkos brojnim prednostima, nosi i velika iskušenja generacijama koje tek dolaze – dodao je Nikodejević.  

On je dodao da je naša obaveza da dosledno, uporno i dovoljno odvažno u svojim javnim nastupima otvoreno opominjemo društvo da ekstremizam i fašizam nikada nisu do kraja mrtvi i da procesi revizije istorije neće proći nekažnjeno. Istorija nas obavezuje da čuvamo uspomenu na herojske dane borbe za slobodu, na žrtve koje su pale u tom epskom sukobu dobra i zla.

– Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti menjanje istorije. Protiv zla zvanog fašizam moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe. Zato danas ponosno slavimo našu slobodu – zaključio je Nikodijević, koji se potom obratio preživelim borcima Narodnooslobodilačkog rata, poželevši im dobro zdravlje.