nedelja, 21. oktobar 2018.

Otvoren 63. Međunarodni sajam knjiga

U Hali 2 Beogradskog sajma, večeras je otvoren 63. Međunarodni sajam knjiga. Uvodnu reč imao je akademik Matija Bećković. Na otvaranju svečanosti iz Grada Beograda prisustvovali su član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović i v.d. sekretara za kulturu Ivan Karl, a iz Vlade Republike Srbije ministar kulture Vladan Vukosavljević. 

Ove godine počasni gost Sajma knjiga je država Maroko zbog čega se na otvaranju pojavio veliki broj diplomata. Među njima je bio i ambasador SAD Kajl Skat.
 
– Želim da zahvalim predstavnicima diplomatskog kora, književnicima, uglednim gostima, javnim ličnostima i svim građanima što su došli na otvranje Sajma knjiga. Hale su već prvog dana pune. Ovo je jedan od najvećih kulturnih događaja u Beogradu i sigurno jedan od najvećiih događaja u Evropi – rekao je Eminović.
 
Prema rečima Ivana Karla, Sajam knjiga nije samo kulturni brend Beograda već i cele Srbije. Prosečno svake godine ovu manifestaciju poseti 200.000 ljudi, a to je najbolji dokaz da ovde postoji veliko interesovanje za kvalitetnim izdanjima. 

– Još uvek je veći broj onih koji vole da čitaju sa papira nego sa displeja. Sale Beogradskog sajma su ovih dana neka vrsta spomenika naše čitalačke prošlosti i svetionik naše čitalačke budućnosti. Neki su spominjali da postoji kriza knjige, a to znači da postoji kriza misli. Međutim, ovaj sajam je dokaz da je upravo suprotno – rekao je Ivan Karl.

Istoričar Abdulah Busuf je, u ime prisutne marokanske delegacije koju predvodi ministar kulture i komunikacija Mohamed El Araž, zahvalio Republici Srbiji što je odabrala Maroko za prvu arapsku zemlju počasnog gosta Sajma knjiga i pozdravio publiku željnu kulture i pisce na štandovima. Sajam knjiga traje do 28. oktobra.