sreda, 14. novembar 2018.

Nikodijević: Grad želi primenu modernih tehnologija

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević ugostio je danas u Starom dvoru predstavnike IT kompanije „4 A Labs” iz Istanbula, koji su zainteresovani za saradnju u oblasti modernih tehnologija primenjivih u „pametnim gradovima” (smart city).

Nikodijević je istakao da Grad Beograd u velikoj meri koristi moderne tehnologije u radu Gradske uprave, kao i da je cilj da se iste tehnologije što više integrišu u rad javnih preduzeća. 

– Grad Beograd je zainteresovan da u što većoj meri primenjuje moderne tehnologije, kako bismo olakšali svakodnevni život građana. Do sada smo moderne tehnologije u velikoj meri primenili u radu Gradske uprave, javnom gradskom prevozu i uslugama parking servisa i uspešno ih izvozimo i u druge zemlje – istakao je predsednik Skupštine grada. 

Cilj je da se, prema njegovim rečima, građanima skrate procedure čekanja u redovima, dolasci na šalter, kao i da se različita uverenja, izvodi i drugi dokumenti dobijaju elektronskim putem, na čemu je najviše angažovana Vlada Srbije.  

On je predložio da se kao naredni korak organizuje prezentacija proizvoda turske IT kompanije, gde bi prisustvovali predstavnici stručnih službi Grada Beograda i gradskih javnih preduzeća, a kako bi se videla praktična primena tih proizvoda u skladu sa potrebama srpske prestonice i njenih građana. Takođe je istakao dobru saradnju Beograda i Istanbula, kao i dve države i dva predsednika, i najavio Sporazum o bratimljenju dva glavna grada. 

Osnivač i menadžer kompanije „4 A Labs” (Tehnology and creativity brilliantly blended) Bora Celenk preneo je iskustva koja ta kompanija ima u razvoju različitih vrsta start-ap aplikacija, a koja se primenjuju u oblasti „pametnih gradova” u Istanbulu, širom Turske i Sjedinjenih Američkih Država, kao i u drugim delovima sveta gde posluju. Takođe je preneo iskustva u oblasti digitalizacije poreske službe, za koju je Nikodijević istakao da je više nego potrebna da se primeni u Gradu Beogradu, jer postojeći sistem i bazu podataka treba unaprediti. 

Nikodijević je zaključio da najvaeći broj turista koji posećuje Beograd upravo dolazi iz Turske. Takođe, i da Grad Beograd sjajno sarađuje sa turskom vladinom agencijom TIKA, koja je učestvovala u obnovi nekoliko znamenitih kulturnih spomenika u srpskoj prestonici, i izrazio uverenje da će se veoma uspešna saradnja nastaviti.