sreda, 14. novembar 2018.

Vesić: Planovi omogućavaju nastavak razvoja grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je danas da planovi koji su usvojeni na sednici Skupštine grada omogućavaju nastavak razvoja Beograda. On je podsetio da je ranija pokrivenost Beograda urbanističkim planovima bila svega oko 35 procenata.

– Ovaj saziv gradske skupštine na svakoj sednici usvaja bar pet, šest, a nekad i više urbanističkih planova, kako gotovih tako i odluke da se rade novi. Kada se donese odluka, izrada plana traje otprilike godinu dana, mada je novim zakonom o planiranju i izgradnji taj rok skraćen. Zbog toga se nadam da će ta procedura biti i brža kako bi se i investiranje ubrzalo. Pokrivenost planovima grada trenutno je oko 65 odsto, sa ciljem da do kraja ovog mandata bude oko 70 procenata – rekao je Vesić, pojašnjavajući da to praktično znači da je pokriven čitav grad, jer će preostati oni manje bitni delovi u urbanističkom smislu.

Vesić je dodao da svaki od objekata koji se gradi, ne samo da zapošljava građevinsku industriju i podiže bruto domaći proizvod već i obezbeđuje nova radna mesta. On se posebno osvrnuo na plan koji se tiče privredne zone duž Ibarske magistrale, podsećajući da je ovo jedna od 11 takvih zona. On je pojasnio da su dve već u potpunosti zaživele.

– Privredne zone se nalaze na obodima grada ili na granicama prigradskih opština i omogućavaju veće investiranje i više radnih mesta – naveo je Vesić.

Beograd je odgovorna lokalna samouprava i radi mnogo na privlačenju investitora, čime se obezbeđuju i nova radna mesta – to je politika grada, ocenio je Vesić.