četvrtak, 15. novembar 2018.

Radojičić u Barseloni o unapređenju saobraćaja u Beogradu

Delegacija Grada Beograda, sa gradonačelnikom prof. dr Zoranom Radojičićem na čelu, učestvovala je u radionici „Izazovi gradova” (City Challenge), u okviru Svetskog kongresa pametnih gradova (Smart City Expo World Congress), koji se od 13. do 15. novembra održava u Barseloni.

Radionicu su organizovali Svetska banka i Svetski kongres pametnih gradova, a čelnici Beograda govorili su o izazovima javnog prevoza i predstavili rešenja za bolje funkcionisanje saobraćaja u Beogradu.

Gradonačelnik je ukazao da je saobraćajna mreža srpske prestonice dugačka 5.500 kilometara, kao i da je za pametno upravljanje saobraćajem važno razviti dobar sistem praćenja njegovog funkcionisanja. 

– Za  sada pratimo obim saobraćaja na 15 lokacija, integrisani sistem praćenja semafora za sada pokriva 280 putnih prelaza, a podaci koje dobijamo su značajni, pre svega, za smanjenje saobraćajnih gužvi, ali nam i pomažu da osmislimo dugoročnu strategiju – objašnjava gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad Beograd 2017. godine, sa ciljem regulisanja saobraćaja, doneo odluku o prelasku na Adaptacioni sistem po zonama, a period realizacije je od 2019. do 2021. godine.

Radojičić je istakao da je jedan od prioriteta u Beogradu uspostavljanje zelene hijerarhije u saobraćaju, kako bi se prednost dala pešacima i biciklistima.

– Trenutno imamo situaciju u kojoj se veliki broj ljudi u gradu vozi sopstvenim autom u kome je samo jedan putnik tj. vozač je sam. To je neefikasno i ekološki i zbog gužvi. Želimo da stvorimo uslove da građanima bude znatno povoljnije, brže i udobnije da putuju gradskim prevozom nego automobilima. To je važno kako bismo podsticali energetsku efikasnost, postojeće resurse što bolje iskoristili, da bismo smanjili vreme putovanja, podsticali građane da koriste GSP umesto sopstvenih vozila i kako bismo razvili human i ekološki pristup saobraćaju – objašnjava gradonačelnik.

Učestovanje u radionici „Izazovi gradova” bilo je korisno za delegaciju Grada Beograda, ističe gradonačelnik.

– Složili smo se da osnovu pametnih gradova čini komunikacija sa građanima, osluškivanje njihovih potreba i sluh za njihove ideje. Grad Beograd već ima razvijene mehanizme komunikacije sa Beograđanima, pre svega preko „Beokom servisa”, a u narednom periodu planiramo da ih dodatno unapredimo – ističe gradonačelnik.

Delegaciju Beograda čine i v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i Jelena Dinić Milovanović iz JKP „Javno osvetljenje”.