sreda, 5. decembar 2018.

Gradonačelnik Radojičić: Za osamnaest godina Nemačka u našu zemlju uložila 1,8 milijardi evra

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Nemačke Tomas Šib obratili su se danas na svečanom obeležavanju osamnaest godina nemačko-srpske razvojne saradnje. Događaju, koji je upriličen u Starom dvoru, prisustvovali su brojni zvaničnici i gosti, kao i članovi Gradskog veća Grada Beograda i predstavnici ministarstava. 

Gradonačelnik je tom prilikom istakao veliki značaj saradnje između dve države, koja je, kako je naveo, u segmentu razvoja dostigla punoletstvo.

– Saradnja je svakako i starija, ali je tokom ovog perioda postala konkretna i jasna, zahvaljujući brojnim projektima. Za osamnaest godina uloženo je 1,8 milijardi evra u projekte iz oblasti ekologije, privrede, administracije i mnogih drugih koji su vrlo značajni za razvoj Srbije. U našoj zemlji posluje četiristo firmi iz Nemačke, u kojima je zaposleno oko pedeset hiljada ljudi. Od tog broja pedeset firmi je u Beogradu. Čast nam je da imamo tako moćnog partnera u poboljšavanju životnog standarda, kvaliteta života i socijalne odgovornosti prema građanima – rekao je Radojičić.

On je izložio nekoliko primera koje Beograd radi zajedno sa Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, među kojima je jedan od najznačajnijih projekat popravljanja kvaliteta života za 145 romskih porodica. 

– Želja nam je da projekata bude još više, s obzirom da je Nemačka zemlja od koje možemo mnogo da naučimo i sa kojom možemo mnogo da sarađujemo i u budućnosti. Za nas je Nemačka vrlo važan partner i verujem da ćemo i u narednom periodu zajedno raditi na unapređivanju života u Beogradu  – istakao je Radojičić, izražavajući veliku zahvalnost u ime Grada Beograda. 

Tomas Šib je podsetio da je bilo više od dvadeset zvaničnih sastanaka predstavnika obe vlade, kao i bezbroj neformalnih razgovora.

– Realizovano je skoro osamdeset projekata tehničke saradnje i šezdeset finansijske pomoći. Predviđeno je i 30 miliona evra za nove projekte, a akcenat će biti na „zeleni” sektor, ruralna područja, socijalno ugroženo stanovništvo i ulazak Srbije u EU. Nemačka je u posleratnom periodu iskusila važnost međunarodne saradnje i finansijske pomoći. Od međunarodne povezanosti sve zemlje imaju koristi, a Nemačka će nastaviti da pomaže Srbiji da postane konkuretna, da se ispoštuju standardi zaštite životne sredine i na prvom mestu, da svi građani žive bolje – naglasio je Šib.

Jadranka Joksimović se osvrnula na važnost razvojne pomoći Nemačke ne samo na putu ka EU nego i u segmentu socio-ekonomskog održivog razvoja i reformskih projekata gradova i opština u Srbiji. Ona je podsetila da su sredstva bila bespovratna ili je bilo reč o povoljnim zajmovima KFW banke. 

– Od značajnijih projekata navela bih rehabilitaciju i proširenje kapaciteta hidroelektrane „Bajina bašta”, a trenutno se isto radi i sa hidrocentralom u Zvorniku, zatim 21 opština u Srbiji radi na uvođenju daljinskog sistema grejanja, 24 opštine rade na uvođenju sistema prečišćavanja otpadnih voda, a u pet od osamnaest identifikovanih škola implementira se sistem energetske efikasnosti. To su konkretne i vidljive stvari kojima se pomaže regionalni razvoj naše zemlje kako bi ona po ulasku u uniju bila socio-ekonomski razvijenija, približnija evropskim standardima i uklopljivija u  zajedničke politike. To nije samo izraz solidarnosti već i politička odluka da se na Srbiju ozbiljno računa – rekla je Joksimović.

Na svečanosti je prikazana predstava posvećena nemačko-srpskoj saradnji pod nazivom „Punoletstvo”, kao i izložba „Dela znače” na kojoj su prikazani projekti u oblastima podrške reformama javne uprave i finansija, edukacije i inkluzije manjinskih grupa, zapošljavanja, obrazovanja, preduzetništva, energetske efikasnosti, zaštite biodiverziteta i drugo.