četvrtak, 6. decembar 2018.

Podrška Grada Beograda osobama sa invaliditetom

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević otvorila je danas sportsku manifestaciju inkluzivnog karaktera „Igre bez granica”, koja se, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizuje u Hali „Aleksandar Nikolić”. 

Članovi Gradskog veća Elena Bilić i Filip Marjanović pozdravili su učesnike manifestacije ukazujući tom prilikom na važnost bavljenja sportom osoba sa invaliditetom. Događaju je prisustvovao i član Gradskog veća Fadilj Eminović.

Nataša Stanisavljević je zahvalila svima koji su podržali ovaj događaj i istakla potrebu za zajedničkom izgradnjom inkluzivnog društva. 

– Sport unapređuje i fizičko i mentalno zdravlje. On osnažuje decu da prepoznaju i dalje jačaju svoje potencijale, a isto tako doprinosi socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u zajednicu. Bavljenje sportom je jedan od najznačajnijih komponenti u integralnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. Pri želji i potrebi da se uključe u neku od sportsko-rekreativnih aktivnosti, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa elementarnim problemima, a to su neprilagođenost postojećih aktivnosti njihovim potrebama i mogućnostima, nedostatak specijalizovanih organizacija koje bi stručno organizovale ove aktivnosti, visoke cene zakupa sportkih objekata, nerazumevanje i predrasude koji su prisutnu u društvenoj zajednici – ukazala je gradska sekretarka. 

Cilj programa je, prema njenim rečima, zadovoljavanje potreba što većeg broja korisnika za bavljenjem sportom, bez obzira na vrstu invaliditeta, saradnjom specijalizovane stručne organizacije sa institucijama i udruženjima koje zbrinjavaju osobe sa invaliditetom. 

Ona je podsetila da je program Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda  u prethodne tri godine podržao Sekretarijat za socijalnu zaštitu u iznosu od 8.446.406,00 dinara, a samo u 2018. godini na konkursu za redovne programe u iznosu od 2.445.772,00 dinara. 

– Grad kontinuirano radi na poboljšanju uslova života i rada osoba sa invaliditetom, kao i unapređivanje njihovog  položaja u društvu. Integracija dece i mladih sa smetnjama u razvoju u širu društvenu zajednicu upravo i započinje na polju sportsko-rekreativnih i zabavnih aktivnosti, tako da ćemo nastojati da u budućnosti imamo što više ovako lepih događaja – podvukla je Stanisavljevićeva. 

Ona je poručila da je cilj da se prostornim planiranjem, razvojem saobraćajne infrastrukture, dostupnošću kvalitetnih servisa i usluga olakša svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u gradu Beogradu.

– I u 2019. godini uvodićemo nove, razvijati i unapređivati postojeće usluge i servise, koji predstvljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana – zaključila je resorna sekretarka.

Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda sprovodi program „Kontinuirana primena sportskih aktivnosti u integralnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom” od 2005. godine. Udružuje 30 organizacija sa oko 950 članova iz svih delova grada, neposredno pruža usluge za više od 1.800 pojedinaca oba pola, svih uzrasta i vidova invaliditeta, a kroz brojne oblike rada, raznovrsne aktivnosti i manifestacije tokom cele godine okuplja oko 4.000 učesnika, ne samo iz Beograda.