utorak, 11. decembar 2018.

Gradonačelnik ugostio ambasadorku Australije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas ambasadorku Australije u Srbiji Rut Stjuart u Starom dvoru, gde su razgovarali o ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u oblasti turizma i kulture.

Gradonačelnik je istakao da je Beograd uvek dobar domaćin, te da je turizam naš veliki potencijal, pogotovo ako se ima u vidu da je Beograd prošle godine posetilo milion turista.

– U poslednjih nekoliko godina, broj hotela je udvostručen u našoj prestonici, tako da ih danas ima više od stotinu – rekao je Radojičić.

Ambasadorka Stjuart je podsetila da u Srbiji trenutno živi skoro 20.000 Australijanaca, a da veći deo od ovog broja živi u glavnom gradu Srbije. Ona je takođe podsetila da Srbija sa Australijom sarađuje na dva projekta na nacionalnom nivou.

– Sarađujemo na ispitivanju ekspolatacije rude litijuma u Loznici i na arheološkim iskopinama u Glacu, pored Sremske Mitrovice. Posebno ovom drugom projektu Australija pridaje veliki značaj, a on Srbiji omogućava razmenu stručnjaka i promociju arheoloških nalazišta iz rimskog vremena – rekla je Rut Stjuart i dodala da je Skupština Grada Beograda bila sjajan domaćin i partner kada je prošle godine svečano obeležen početak istraživanja na ovom lokalitetu.

Radojičić i Stjuart su razgovarali i o određenim ekološkim rešenjima Kambere, prestonice Australije, koja bi mogla da budu dobar primer i na korist Beogradu kako bi bio „pametan i zeleni grad”.

Oni su se usaglasili da je razmena iskustava dva grada veoma važna i u vanrednim situacijama, kao što su prirodne katastrofe poput poplava i zemljotresa.