utorak, 11. decembar 2018.

Radojičić: Grad će u narednom periodu implementirati ideje za „pametne gradove”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je večeras u zgradi Geozavoda proglašenju pobednika nagradnog konkursa „Imam rešenje za pametniji grad”, koji organizuje kompanija „Beograd na vodi”.

Gradonačelnik je istakao da su gradovi sve naseljeniji, što će u budućnosti dovesti do brojnih izazova.

– Kako bi odgovorili na sve zahteve, veliki gradovi se moraju pozicionirati u pravcu „pametnih gradova” i zato je ova tema toliko popularna. Raduje me što su na ovaj konkurs stigle 172 ideje, jer to znači i da ljudi u Beogradu razmišljaju o lokalnoj zajednici, problemima, kao i o pametnim rešenjima. Važno je i da nove ideje primenjujemo, i moja je želja da Beograd podrži neko od sjajnih rešenja koja su stigla na ovaj konkurs – rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je čestitao svim učesnicima konkursa i podsetio da kompanija „Beograd na vodi” gradi u skladu sa principima „pametnog grada”.

– Pre svega, čestitam vam hiljaditog kupca. Istakao bih da je Beograd na vodi projektovan u skladu sa principima „pametnog grada” i on je primer toga kako u Beogradu razmišljamo i kakav grad želimo da budemo – kaže gradonačelnik.

Generalni direktor kompanije „Belgrade Waterfront” Nikola Nedeljković je u ime domaćina programa zahvalio na velikom interesovanju za ovaj projekat i istakao da je postignut uspeh velikim brojem prijavljenih.

– Pored toga što ćemo nagraditi prva tri pobednička rešenja, izdvojili smo i fond od 25 hiljada evra koji je namenjen za dalji razvoj ovih projekata. Kada se završi konkurs želimo da ovi projekti budu implementirani – rekao je Nedeljković.

Kosta Andrić, direktor kompanije „ICT Hub” koja je implementacioni partner projekta, istakao je da je prednost ovog konkursa u tome što ideje neće ostati samo ideje, već će pobednička rešenja dobiti novac za razvoj.

Prvu nagradu u iznosu od pet hiljada evra dobio je tim sa nazivom projekta „Energym”, koji predstavlja rešenje za „pametan grad” u vidu teretane na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a čije sprave će biti posebno modifikovane za proizvodnju energije koja bi mogla da se distribuira po želji.

Drugu nagradu u iznosu od tri hiljade evra poneo je projekat pod nazivom „Ecolight”, koji predstavlja pametan sistem uličnog osvetljenja, dok je treću nagradu dobio projekat „Smart solutions” u iznosu od dve hiljade evra i namenjen je pametnom rešavanju problema sa kontejnerima i komunalnim otpadom.

Proglašenju pobednika prisustvovao je i v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.