ponedeljak, 17. decembar 2018.

Završen program obuke za nezaposlene „Rukotvorinama do posla”

Danas je u Kući kralja Petra Prvog predstavljena izložba „Rukotvorinama do posla” kao završni deo programa „Obuka za samostalnog proizvođača rukotvorina” u organizaciji Udruženja „Etno-mreža” i Nacionalne službe za zapošljavanje, a uz podršku Opštine Savski venac i NALED- a, saopšteno je iz ove opštine.

U okviru izložbe predstavljeni su završni radovi polaznica obuke ručnog tkanja i veza, kao i autentične rukotvorine „Etno-mreže”, koje državni protokol koristi kao diplomatske poklone. Kroz program obuke, koji je trajao mesec dana, polaznice su imale priliku da se upoznaju i ovladaju osnovnim veštinama tkanja i veza i njihovom primenom u praksi.

Izložbu su obišli predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predsednica Udruženja „Etno-mreža” Violeta Jovanović.

 Irena Vujović je čestitala polaznicama uspešan završetak obuke i poručila im da je ova izložba kruna njihovog truda i uspeha.

– Nakon završetka kursa, polaznice su osposobljene da formiraju sopstvene radionice za tkanje, a pruža im se i šansa da se zaposle u tekstilnoj, odnosno modnoj industriji – objasnila je Vujovićeva i dodala da Opština Savski venac uvek rado podržava ovakve projekte.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta opštine upravo podsticaj zapošljavanja građana, pogotovo žena, što dokazuju brojni projekti koje Savski venac svakodnevno sprovodi u saradnji sa kompanijama, institucijama i udruženjima.

Violeta Jovanović je poručila da je program obuke obuhvatio 110 lica sa evidencije NSZ-a iz Beograda i još osam gradova i opština u Srbiji.

– Na području grada Beograda sprovedena je obuka za 18 nezaposlenih žena. Program se sprovodi u saradnji sa gradovima koji obezbeđuju prostor za sprovođenje obuke i radne prakse, a jedan od razloga zašto je na području Beograda naš partner opština Savski venac, jeste to što predsednica Irena Vujović vodi Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, koji podržava i promoviše programe za društvenu i ekonomsku afirmaciju žena – rekla je Jovanovićeva.

Zoran Martinović rekao je da su upravo žene ciljna grupa koju NSZ planira više da uključi u razne programe i mere zapošljavanja i da će se sa ovakvim programima nastaviti i naredne godine.

Događaju je prisustvovala i članica Gradskog veća i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Elena Bilić.