utorak, 18. decembar 2018.

Ljudska prava starijih osoba u okviru Nedelje ljudskih prava na Vračaru

U okviru obeležavanja Druge nedelje ljudskih prava, Gradska opština Vračar organizovala je javni događaj „Ljudska prava starijih osoba” u saradnji sa partnerima iz javnog i civilnog sektora – Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Udruženjem građana „Snaga prijateljstva” – Amity. 

Mihailo Grupković, predsednik Skupštine GO Vračar, istakao je da se broj starijih lica u ukupnom stanovništvu povećava, a Srbija je, prema popisu iz 2011. godine, jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom na svetu, sa 17,4 odsto starije populacije. Na Vračaru je udeo starijih od 60 godina dostigao skoro 30 odsto. 

– Najveći izazov je diskriminacija zasnovana na godinama starosti i predrasude prema starijima, što je uobičajena pojava i u srpskom društvu. Istovremeno, to je jedan od razloga zbog kojih su starija lica pod većim rizikom od zlostavljanja i isključivanja, a njihova bezbednost je ugrožena. Kao gradska opština, mi smo građanima najbliži i imamo ključnu ulogu da u stvarnost pretočimo ljudska prava sadržana u međunarodnim konvencijama kojima je Srbija pristupila, pa tako Opština Vračar sprovodi strategiju koja podrazumeva uklanjanje svih barijera do 2021. na javnim objekatima i javnim površinama koje otežavaju svakodnevno kretanje – rekao je Grupković.

Pored toga, Opština Vračar pruža podršku marginalizovanim grupama otvaranjem savetovališta i aktivno je uključena u prevenciju nasilja u porodici procesom umrežavanja svih lokalnih mehanizama, kao što su Savet za rodnu ravnopravnost SO Vračar, Policijska stanica, Dom zdravlja i Centar za socijalni radu.  

Prisutnima su se obratili i Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, predsednica Upravnog odbora Udruženja „Snaga prijateljstva” – Amity Nadežda Satarić i Slobodan Rebić, predsednik Udruženja penzionera Vračara.