utorak, 18. decembar 2018.

Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Zemun

Akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju su danas u foajeu opštinskog zdanja tradicionalno organizovali Gradska opština Zemun, Služba za transfuziju krvi KBC „Zemun” i Crveni krst, odazvao se veliki broj dobrovoljnih davalaca, njih tridesetoro, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Krv je dao i predsednik opštine Dejan Matić, opštinski funkcioneri, zaposleni, kao i građani koji su se odazvali apelu Službe za transfuziju.

– Gradska opština Zemun je tradicionalno uključena u sve akcije koje organizuju Služba za transfuziju krvi KBC „Zemun” i Crveni krst Zemuna. Svake godine organizujemo pet akcija, a kada je potrebno, spremni smo da organizujemo i vanrednu akciju za dobrovoljno davalaštvo krvi. Ova decembarska akcija ima posebnu važnost, budući da zbog praznika, povećanog rizika na putevima i vremenskih uslova ima više potrebe za zalihama krvi – rekao je član Veća Gradske opštine Zemun Vladimir Kostić, koji je zahvalio svim dobrovoljnim davaocima i posebno onima koji su ove godine prvi put dali krv. 

Svaka zdrava, punoletna osoba do 65 godina može biti dobrovoljni davalac – žene na četiri, a muškarci na tri meseca.

Više je zdravstvenih dobrobiti po davaoca ukoliko krv daje redovno – ćelije krvi se regenerišu i pospešuje se proizvodnja crvenih krvnih zrnaca. Najveća dobrobit je, ipak, osećaj da nekome pomažete da ozdravi ili možda spasavate život nekome, savetuje specijalista transfuziolog Ivana Gajić.